Prawdopodobienstwo
Abc: Prawdopodobienstwo, chciałbym spytac czy macie jakies pomoce odnosnie metody "drzew"
rozwiazywania tego typu zadan i czy jest bardziej skuteczne i czy da sie nią rozwiazac zadania
kazdego typu. Dzieki
4 maj 17:13
kylo1303: Czy da sie rozwiazac zadania kazdego typu? Wedlug mnie nie. Z drugiej jednak strony
sa tez takie, ktorych bez drzewka nie zrobisz. Ja jednak jestem zwolennikiem kombinatoryki,
normalnego liczenia, chociaz czasem drzewko mozna narysowac zeby bylo latwiej. Pytanie tylko
czy jestes podstawa czy rozszerzenie?
4 maj 17:16
Abc: i to i to
4 maj 17:26
rumpek: Ja nawet nie umiem drzewkami
4 maj 17:26
kylo1303: Jesli na rozszerzeniu to obowiazkowo zapoznaj sie z kombinatoryka.
Drzewka to uciazliwy sposob.
4 maj 17:27
kylo1303: Drzewka sa dobre na zadania wieloetapowe, a zdecydowana wiekszosc pozostalych
powinna byc robiona normalnie.
4 maj 17:28
Abc: Znaczy dowiedzialem sie ostatnio ze drzewkiem mozna szybciej roztrzaskac zadanie stac moje
zainteresowanie i nie wymaga zadnych opisów co do działan
A co do kombinatoryki to czesto myle sie w zapisie i nie widze istotnych roznic miedzy
stosowaniem kombinacji a wariacji z lub bez powtórzen. Jakbys mogł mnie olsnic w tym temacie
4 maj 17:29
kylo1303: Jesli chodzi o "szybsza" metode to nei sadze zeby drzewko mialo przewage. Jest tam duzo
rysowania kresek, a tak to od razu liczysz. Aby zrozumiec co sie kiedy stosuje trzeba tak
naprawde poznac istote kazdego z elementow (kombinacje, warjacje, permutacje). Jesli chodzi o
mnie to nie rozrozniam wariacji, ale pod wzgledem nazewnictwa. Logicznie myslac mozna dojsc do
dzialan, ktore sa niejako zastapione wzorami. Moim zdaniem najwazniejsza jest kombinatoryka, i
to musisz umiec perfect. Jesli szukasz olsnienia to tak latwo nie ma, mozesz napsiac jakies
zadania i na ich przykladzie dokonamy analizy. Bo tak na sucho to trudno mi cos napisac.
4 maj 17:36
Abc: W urnie jest 6 kul bialych i 4 kule czarne do urny dolaczono n kul bialych. Wyznacz liczbe n
jesli wiadomo ze prawdopodobienstwo wylosowania dwoch kul bialych jest teraz mniejsze od 1/2.
Dzieki jeszcze raz za checi i pomoc
4 maj 17:40
rumpek:
nierówność wymierna i git

+ odpowiednie założenia
4 maj 17:44
kylo1303: rumpek Tutaj bardziej chodzilo o wytlumaczenie

Na poczatku mamy 10 kul w urnie. Dodajemy jakas liczbe n kul. Czyli mamy 10+n.
Nasze zdarzenie polega na losowaniu 2och kul. Zeby policzyc na ile sposobow mozna wybrac 2 kule
z (10+n) nalezy zastosowac kombinacje. Kombinacje zawsze stosuje sie zeby policzyc ilosc
sposobow wybrania czegos. Przy czym jak wybieramy np. 3 osoby, to wybieramy niejako zbior
{A,B,C}, kolejnosc nie ma znaczenia− wazne sa elementy w danym zbiorze.
| | | |
Takze zeby policzyc Omege nalezy zastosowac kombinacje | =
|
| | |
Teraz policzmy prawdopodobienstwo wylosowania bialej kuli. Z poczatku mielismy 6 bialych,
dodalismy do tego n bialych. Razem wszystkich bialych mamy (6+n). Nasze zdarzenie sprzyjajace
jest wtedy gdy obie kule sa biale, wiec nalezy sprawdzic na ile sposobow mozemy wybrac 2 kule
| | | |
biale, zastosujemy tu kombinacje | , bo wybieramy 2 kule z samych bialych (zeby obie |
| | |
byly na pewno biale).
| | 1 | |
Nastepnie trzeba rozwiazac nierownosc P(A)< |
| . |
| | 2 | |
4 maj 17:51
Abc: Dzieki raz jeszcze. Pozdrawiam serdecznie
4 maj 17:53
rumpek: kylo1303 nie obraziłbym się jakby takie zadanie było na maturze
4 maj 17:53
kylo1303: Haha, ja tez bym pewnie nie narzekal. Musze przysiasc teraz do stereometrii i dowod, jak to
przerobie to pojde na mature z czystym sumieniem.
Abc Nie ma problemu, sprobuj sam porobic zadania, a jak nie wyjdzie to daj tutaj to ktos
pomoze/wytlumaczy.
4 maj 18:00
psik: Ile jest liczb pięciocyfrowych w których zapisie występują tylko dwie lub trzy takie same
cyfry?
, mój przykładowy wynik to 12223 lub 12234. Jak to zrobić

.
4 maj 18:04
rumpek: AuB = A + B − AnB
4 maj 18:05
psik: ale co tu będzie częścią wspólną
4 maj 18:07
rumpek: dwie i trzy takie same liczy
4 maj 18:10
4 maj 18:14
psik: I − 2 takie same cyfry − p p n n n
p − powtarzająca się
n − niepowtarzająca się cyfra
| | 5 | |
Mam kombinację 5 wyrazową na zbiorze dwuelementowym Czyli V |
| = 25? |
| | 2 | |
Potem robię tak że na pierwszym miejscu może być 9 cyfr ( bez zera ) na drugim na 1 raz bo
powtarzająca się, dalej na 9 ( bo z zerem ale już bez tamtej jednej ) i potem 8 i 7.
Może tak być?
w I przypadku 2
5 * 9*9*8*7?
4 maj 18:15
psik: Nie,dobra,wariacje mi coś nie poszły.
4 maj 18:17
psik: p p n n n
p n p n n
p n n p n
p n n n p
n p p n n
n p n p n
n p n n p
n n p p n
n n p n p
n n n p p
10 takich możliwości, więc 10*9*9*8*7 w I sytuacji a w II sytuacji mam np 12223
czyli
p p p n n ( zgaduję że też 10 możliwości )
tylko teraz będzie
na pierwszym na 9 możliwości, na drugim na raz, na trzecim na raz , na 4. miejscu na 9 ( z
zerem ale już bez tej cyfry) i na ostatnim na 8 ; 10*9*1*1*9*8?
10*9*9*8*7 + 10*9*1*1*9*8 = 90*9*8*7 + 90*9*8 = 45360 + 6480 = 51840 ? Dobrze czy coś
pominąłem?
4 maj 18:31
kylo1303: psik Dupowate te zadanie pod wzgledem obliczen. Jest cos powiedziane o "0" ? Jesli nie to
trzeba by tez pamietac zeby przy obliczeniach pominac 0 na pierwszym miejscu. Takze takie
nieprzyjemne zadanie.
4 maj 19:08