ww
Xenoa: jak obliczyć x3+x2−2x=2 ?
4 maj 17:04
Maslanek: x2(x+1) − 2(x+1)=0
4 maj 17:09
pigor: ...

lub łopatologicznie rzecz ujmując przed maturą

np. tak :
x3+x2−2x=2 ⇔ x
3−2x+x
2−2=0 ⇔ x(x
2−2)+1(x
2−2)=0 ⇔
⇔ (x
2−2)(x+1)=0 ⇔ (x
2−
√22)(x+1)=0 ⇔ (x−
√2)(x+
√2)(x+1)=0 ⇔
⇔ x−
√2=0 lub x+
√2=0 lub x+1=0 ⇔
x ∊ {√2,−√2, 1} . ...
4 maj 17:22
Xenoa: pigor wszystko spoko, tylko dlaczego
√22 ? tzn rozumiem że to daje 2, ale można tak ?
4 maj 18:46
młody: jak po podstawieniu w miejsce x , 2√2, można otrzymać −√2*x +4=0
4 maj 18:53