matura
Kasia: Powtóka − Matura 2012
Witajcie

matura z matematyki zbiża się wielkimi krokami i wpadłam na pomysł żeby zrobić grupową
powtórkę, co Wy na to?

mówię tu o poziomie PODSTAWOWYM. Reszte odsyłam do innych postów

ktoś zarzuci jakimś zadankiem?
4 maj 16:37
Kasia: oczywiście miała być powtóRka w nagłówku, ale nie wyszło..
4 maj 16:37
Henio: W trójkącie ABC dane są boki o długości a i b. Znajdź długość boku c wiedząc, że suma wysokości
poprowadzonych do boków długości a i b jest równa trzeciej wysokości.
4 maj 16:38
kacper: Jasne, że tak. Wszyscy święci ubolewają nad moją wiedzą matematyczną ^^ U mnie będzie walka o
30%
4 maj 16:39
kacper: Henio bardziej podstawowe zadania
4 maj 16:40
4 maj 16:40
Henio: hmm zaraz coś poszukam bez dowodzenia
4 maj 16:41
ola: na zadaniainfo.pl jest dużo arkuszy
4 maj 16:43
ola: zadania.info.pl − poprawka
4 maj 16:44
Kasia: ee, Henio, a to do podstawy się na pewno zalicza?
4 maj 16:45
kacper: Przeczytałem ten plik .pdf Dzięki
4 maj 16:46
Henio:

Trójkąt przedstawiony na rysunku jest trójkątem równobocznym o boku długości a.
Oblicz pole zacienionej figury (powstałej po odjęciu od trójkąta kół o środkach w
wierzchołkach trójkąta i promieniu długości 1/2a)
Zacieniowana figura to te majtki.
4 maj 16:46
Arcane ShadowMaster: Proponuję rozwiązać arkusz próbnej matury z gazetą wyborczą ta co się ukazała w kwietniu jeśli
nie robiłaś, ja liczę z matmy na 90−100%, a robiąc tą miałem spore problemy z niektórymi
zadaniami, osiągnąłem ok. 60%, więc chyba warto przećwiczyć ten arkusz.
4 maj 16:46
Kasia: bardzo śmieszne, pisałam wyraźnie o PODSTAWOWEJ maturze..
4 maj 16:47
Henio: To na dowodzenie polega tylko na wykorzystaniu jednego wzoru: PΔ=1/2ah
4 maj 16:47
fanaberia: Ja mam pełno zbiorów z chomika. Poszukaj tam.
4 maj 16:47
Kasia: hm, a jest gdzieś może ten arkusz dostępny? z chęcią rozwiąże
4 maj 16:47
kacper: Ja rozwiązywałem arkusz z wyborczej i poszedł mi delikatnie mówiąc tragicznie
4 maj 16:48
Arcane ShadowMaster: Czekaj, poszukam.
4 maj 16:48
Henio: To ja już niewiem co jest podstawowe. W tym zadaniu z majtkami trzeba tylko obliczyć pole
trójkata której jest równe a√3/4 i od niego odjąć połowe pola koła o promieniu 1/2a i tyle.
4 maj 16:48
fanaberia: Henio: oblicz pole całego trójkąta i odejmij od tego 3 wycinki koła
4 maj 16:48
4 maj 16:50
Kasia: ok, dzięki Arcane
4 maj 16:50
Henio: Dobra to jest napewno podstawowe macie: Bok rombu ma długość równą 5 a suma długości jego
przekątnych jest równa 14. Oblicz długość wysokości tego rombu.
4 maj 16:51
Kasia: strona nie została znaleziona... : ((
4 maj 16:51
Henio: Te 3 wycinki to wlasnie połowa koła
4 maj 16:51
4 maj 16:51
Kasia: hula

dzięki! to idę rozwiązywać i zaglądne tutaj później
4 maj 16:52
kacper: Jak zrobić to zadanie Henio? Od czego zacząć?
4 maj 16:52
Arcane ShadowMaster: Ok.
4 maj 16:53
Dżoli: no własnie wie ktoś gdzie jest ten arkusz z wyborczej dostępny? też z chęcią bym go
rozwiązała...
4 maj 16:53
4 maj 16:54
Arcane ShadowMaster: Kacper skorzystaj z tego że przekątne rombu dzielą się na połowy.
4 maj 16:55
Dżoli: aaa, macie strony podane xD sorka, nie odświeżyłam strony i nie widziałam późniejszych wpisów
4 maj 16:55
Arcane ShadowMaster: Luuz.
4 maj 16:56
4 maj 16:58
kylo1303: Zeby sprawdzic jaka to czesc kolo zwroc uwage na katy
4 maj 16:59
fanaberia: Wykaż że jeśli α jest kątem ostrym, że sinα<1/2 to cos2α*tg2α−cos2α <−1/2
4 maj 17:19
jarke:
@
Henio, przyda się, dzięki
4 maj 17:23
Isme: Zadania wykaż że... albo udowodnij... są najgorsze i zupełnie nie wiem o co w nich chodzi

.
4 maj 17:23
rumpek:
| | 1 | |
cos2x * tg2x − cos2x < − |
| |
| | 2 | |
| | sin2x | | 1 | |
cos2x * |
| − cos2x < − |
| |
| | cos2x | | 2 | |
| | 1 | |
sin2x − 1 + sin2x < − |
| |
| | 2 | |
2sin
2x < 0,5 − 1
| | 1 | | 1 | |
sinx < |
| ∨ sinx > − |
| z tezy jednak wiemy, że tylko 1 opcja |
| | 2 | | 2 | |
c.n.u.
4 maj 17:24
4 maj 17:24
fanaberia: My jesteśmy klasą rozszerzoną a nauczyciel powiedział, żeby kupować podstawy z Pazdro bo ociera
się mocno o rozszerzenie, więc jeśli zdajesz podstawę to bym się nie martwiła
4 maj 17:31
jarke: ma ktoś może jakieś zadania z geometri/planimetrii na wykaż że, udowodnij z
podstawy?
mam z nimi spory problem, a zazwyczaj jest jedno na podstawie...
chętnie bym zrobił, ale to jutro, dzisiaj święto

z góry bardzo dziękuję
4 maj 17:32
Kasia: haha, też musiałam rozwiązywać arkusze z Pazdro, i fakt faktem dużo zadań trudnych otwartych,
ale lepiej robić trudniejsze i później nie mieć problemu z łatwymi niż na odwrót ; )
4 maj 17:32
rumpek: Jakieś zadania wykaż, że z podstawy mogę wrzucić
4 maj 17:33
Kasia: też bym poprosiła, ale to na później bo teraz robie jeszcze arkusz z wyborczej
4 maj 17:33
asdf: rumpek, będę wdzięczny
4 maj 17:33
asdf: Jak ktoś chce to mogę podesłać kilka zadań z książki Pazdro (zakres podstawowy) za 6 punktów,
tylko najlepiej podać dział, bo nie chce mi się wszystkiego przepisywać
4 maj 17:36
Isme: Wykaż że skoro k, n ∊ N oraz n ≥ k ≥ 2, to k(n−k+2) ≥ 2
4 maj 17:37
Isme: tam powinno być ≥2n . przepraszam
4 maj 17:38
asdf:
Stereometria:
1) Miary kątów pewnego trójkąta prostokątnego tworzą ciąg arytmetyczny. Trójkąt obraca się
najpierw wokół krótszej przyprostokątnej, a potem wokół dłuższej; powstają dwie bryły o
objętości odpowiednio V1 i V2. Wykaż, że V1 : V2 = √3
Planimetria:
Czy istnieje parametr k e R, dla którego wierzchołkiem paraboli o równaniu y = x2 − 8x +
14 jest środek okręgu o równaniu x2 + y2 + 4kx − 2ky + 5k2 = 0? Odpowiedź uzasadnij.
4 maj 17:41
rumpek: co tu udowadniać

?
k(n − k + 2) ≥ 2n
kn − k
2 + 2k ≥ 2n
−k
2 + 2k + kn − 2n ≥ 0
−k(k − 2) + n(k − 2) ≥ 0
(−k + n)(k − 2) ≥ 0
No i teraz mamy k − 2 ≥ 0 ⇒ k ≥ 2 oraz −k + n ≥ 0 ⇒ n ≥k Zatem faktycznie:
n ≥ k ≥ 2
c.n.u.
4 maj 17:42
asdf: Wykaż, że skoro k,n ∊ N oraz n ≥ k ≥ 2n, to k(n − k + 2) ≥ 2n
Takie coś?
4 maj 17:43
Isme: hahaha

No nie wiem takie zadanie z podstawy dałam.
asdf tak tak takie coś
4 maj 17:45
rumpek:
x
2 + y
2 + 4kx − 2ky + 5k
2 = 0
(x
2 + 4kx + 4k
2) − 4k
2 + (y
2 − 2ky + k
2) − k
2 + 5k
2 = 0
(x + 2k)
2 + (y − k)
2 = 0
Nie, ponieważ promień nie istnienie, także to nie jest okrąg

c.n.u. [sprawdzić trzeba obliczenia]
4 maj 17:46
asdf: rumpek zarzuć tymi zadaniami
4 maj 17:46
rumpek: Zad 1 z tymi "stożkami" robiłem już na forum gdzieś

Albo na innym forum
4 maj 17:47
rumpek: jutro
4 maj 17:47
Maslanek: xw = 4
yw = −2
(x+2k)2 − 4k2 + (y−k)2 − k2 + 5k2 = (x+2k)2 + (y−k)2 = 0
Z technicznego widzenia to punkt, więc teoretycznie nie...
Ale jeśli może być to też punkt, to: 4=−2k oraz k=−2 => k=−2
4 maj 17:48
asdf: Jak ktoś chce, to niech robi

Ja spadam:
Trygonometria:
Oblicz miarę kąta ostrego x, jeśli wiadomo, że liczby: sinx,
√3tgx, 3sinx, w podanej
kolejności, są wyrazami ciągu arytmetycznego. Wyznacz różnicę tego ciągu.
4 maj 17:50
fanaberia: Funkcja kwadratowa f ma następujące własności:
– zbiorem wartości funkcji f jest przedział (–∞, 8;>
– funkcja f jest rosnąca w przedziale (–∞, 3) i malej¹ca w przedziale <3, +∞);
– wykres funkcji f przecina oś OY w punkcie, którego rzędna jest równa (–10).
Wyznacz wzór funkcji f w postaci iloczynowej.
4 maj 17:51
rumpek:
2
√3tgx = 4sinx / : 2
√3tgx = 2sinx
| √3sinx | |
| = 2sinx / * cosx |
| cosx | |
√3sinx = 2sinxcosx
2sinxcosx −
√3sinx = 0
sinx(2coxs −
√3) = 0
Dalej wiadomo
4 maj 17:52
Maslanek: 2p{3] tgx = 4sinx
√3 = 2cosx
4 maj 17:54
asdf: Z tą funkcją zadanie:
y = a(x − 3)2 + 8
f(0) = −10
−10 = 9a + 8
a = −2
y = −2(x − 3)2 + 8
teraz zamienić na postać ogólną, później pierwiastki i na postać iloczynową.
4 maj 17:58
fanaberia: a skąd się wzięła 1 linijka bo nie łapię
4 maj 18:00
Maslanek: Masz tam podane współrzędne wierzchołka paraboli, tylko trochę ukryte
4 maj 18:01
asdf: postać kanoniczna:
y = a(x − p)2 + q
q = 8 (zbiór wartości funkcji jest o −∞; 8)
p = oś symetrii paraboli więc określa początek i koniec przedziałów monotoniczności = 3
4 maj 18:01
fanaberia: dziękuję bardzo
4 maj 18:02
jarke:
@
Rumpek, będę bardzo wdzięczny, zobowiązuję się do rozwiązania wszystkich

aczkolwiek będzie ciężko ^^
około 14, 15 powinienem się pojawić
5 maj 01:06
jarke: rumpek,
jak znajdziesz czas 
to wrzuć te zadania na udowodnij, wykaż że z
geometrii/planimetrii z podstawy
5 maj 16:23
kacper: Może jakieś zadanie proste ktoś wstawi
5 maj 16:25
Kasia: również jestem chętna
5 maj 16:31
Isme: Właśnie robię maturki więc prosze :
Oblicz pole rombu ABCD wiedzac, ze A = (−3, 4) , B = (1, 2) , C = (5, 8).
5 maj 16:35
Natalia: | | cos40 | |
Wartość wyrażenia |
| wynosi: |
| | cos50 | |
A.1
C.tg50
D.cos50
5 maj 16:40
kacper: Nie ogarniam.
5 maj 16:42
Isme: wiem, że trzeba skorzystać z : sin (90* − α) = cos α
ale nie za bardzo mi chyba wychodzi..
5 maj 16:47
Kasia: Isme, wystarczy wyznaczyc odleglosc miedzy dowolnymi dwoma puntami. Nastepnie wyznaczamy prosta
przechodzaca przez powiedzmy punkty A i B, tworzymy do niej prostopadla ( w celu wyznaczenia
dlugosci wysokosci) i.. teraz mam mały dylemat, bo potrzeba wysokosci, wyznaczyloby sie
dlugosc korzystac np. z punktu C i potrzebny jest jeszcze jakis punkt na odcinku AB.. eee

niech ktos ratuje
5 maj 16:48
Kasia: co do zadania z cos, nie wystarczy podstawic wartosci z tablic?

i po sprawie, nie trzeba znac
zadnych zaleznosci i kombinowac
5 maj 16:48
Basiek: Isme− ja chcę zrobić

Mogę?
5 maj 16:49
Kasia: podejrzewam dodatkowo,ze Natalia zle przepisala zadania.. gdzies zamian cos jest pewnie sin.
wtedy sie piekne przeksztalca na ten sam cos i wychodzi 1
5 maj 16:49
Kasia: zadanie*
5 maj 16:49
Kasia: Basiek, zrób to z rombem
5 maj 16:50
Basiek: wektory:
AB= [4, −2]
AC=[8, 4]
| 4 −2|
| | 1 | |
2PΔ{ABC}=Prombu= 2* |
| | d(AB, AC)|= | 8 4| = 16+ 16= 32 |
| | 2 | |
Mam nadzieję, ze jest dobrze
5 maj 16:52
Basiek: Analityczna
5 maj 16:54
Isme: A to dobrze mi wyszło bo wyszło mi 1 ale jakoś nie byłam pewna

.
Do tego rombu nie mam odpowiedzi więc Wam niestety nie powiem czy dobrze...

Ale wyszło m itak jak Tobie
Basiek
5 maj 16:54
Isme: Mam kilka zadanek z odp A,B,C,D mogę podawać

jak ktoś chętny,.
5 maj 16:55
Kasia: wrzucaj, wrzucaj
5 maj 16:57
Basiek: Ja do sprzątania, a potem do nauki.

W końcu trzeba dotknąć książek. Mam ostatnio taki
specyficzny wstręt do nich

A Wy się tu dalej bawcie. Zadanko fajne, tylko trochę za proste
5 maj 16:57
kacper: Poproszę o nie
5 maj 16:57
kacper: Basiek zdolna jesteś, znajdziesz sobie trudniejsze
5 maj 16:58
5 maj 16:59
Kasia: ja też mam wstręt do książek, przez ostatni tydzień około 20 lektur latały ze mną po domku i
mam dość

za to zadanka z majcy z wielką chęcią porobie

czekam cierpliwie
5 maj 17:01
Isme: | | 1 | |
Rozwiązaniem równania : |
| x + log2 8 = 3x − 2 |
| | 2 | |
A) x = 8 B) x = 0 C) x = −2 D)
x = 2
5 maj 17:01
Basiek: Znajdę, potem. Zdolna może i nie jestem, ale analityczna to mój ulubiony dział.

A na podstawę.... jak najbardziej. Skąd bierzesz zadanka
Isme?

[I takie pytanie− trochę nie na temat: nie wie ktoś, gdzie można znaleźć jakieś fajne readingi
na poz. rozsz? Poszukuję, znaleźć nie mogę]
5 maj 17:02
Isme: Prosta o równaniu √3x − 3y +12 = 0 jest nachylona do osi OX pod katem
A) 45° B) 30° C) 54° D) 60°
5 maj 17:03
kacper: To jest to fajne zadanko
5 maj 17:03
Basiek: x−6x=−4+6
−5x=10 => x=−2 ?
C
5 maj 17:04
Isme: Wiesz co ja najcześciej ściągam sobie wszystko z chomikuj.pl bo mam dość duży transfer wiec się
mogę pobawić w rożne ściągania repetytorium czy inne takie

.
Co do angielskiego, dziś wieczorem będę czegoś szukać bo sama muszę w końcu angielski zaczać
ćwiczyć wiec jak coś znajdę to się pochwalę Tobie
Basiek
5 maj 17:05
Kasia: Basiek! idz sprzatac, a nie bierzesz sie za zadania z podstawy
5 maj 17:05
Kasia: Isme, gdybys miala jakies watpliwosci co do angielskiego, to służę pomocą
5 maj 17:05
Basiek: a=tg30 (B)
Ej, ja nic nie mówię, ale ostatnie próbne z CKE napisałam na 70%

Więc wiecie...
5 maj 17:06
Kasia: jedna wpadka na sto to wiesz..

na prawdziwej i tak będziesz miała 100%, no w ostatecznosc 99
5 maj 17:09
Basiek: Jeśli chodzi o 99%, to ogólnie nie ma takiej możliwości

Wiesz, jedna wpadka..., tylko to właśnie jest "zue" w maturach. Jeden gorszy dzień, jeden głupi
błąd, ....
5 maj 17:10
kacper: Nie można mieć 99% z matmy podst. może być 98% tylko parzyste
5 maj 17:10
Kasia: ale łapiecie za słówka, a raczej za liczby.. no niech Wam będzie, 98

no tak jest, ale każdy przez to musi przejść, to chyba pociesza. Nie każdy może dać z siebie
100% w każdy z tych dni..
5 maj 17:12
5 maj 17:17
5 maj 17:31
kacper: Zajrzałem
5 maj 17:33
jarke: up
6 maj 00:01
asdf: | | cos40ox | |
Wartość wyrażenia |
| |
| | cos50ox | |
wynosi:
A.1
C.tg50
D.cos50
Tu nie powinno być: ctg50
o albo tg40
o
6 maj 00:06
Basiek: | cos(90−40) | | sin50 | |
| = |
| =tg50 |
| cos50 | | cos50 | |
6 maj 00:13
mala2:
@ Henio zadanie "z majtkami"
katy trójkąta równobocznego
To są 3 wycinki koła, kazdy o kacie środkowym 60 stopni
3*60=180 stopni
korzystam z równości
α360 = Pwπ r2 , gdzie Pw to pole wycinka
180360 = Pwπ r2
6 maj 00:20