wyznacz x
karolo: Potrzebna mi pomoc muse z tego wyznaczyc x
4 maj 16:26
pigor: ... np. tak :
| | 2*x2 | |
|
| − 3,17+3(x−2)=0 / *2 ⇔ x2−6,34+6x−12=0 ⇔ x2+6x−18,34=0 ⇔ |
| | 4 | |
⇔ x
2+6x+9−9−18,34=0 ⇔ (x+3)
2=27,34 ⇔ |x+3|=
√27,34 ⇔
x+3=−
√27,34 lub x+3=
√27,34 ⇔
x=−3−√27,34 lub
x=−3+√27,34 , czyli
x ≈ −8,23 lub
x ≈ 2,23 . ...
4 maj 16:57
karolo: wydaje mi się, że wynik powinien wyjść poniżej 2 . Robię to do projektu z mechaniki i mam
przedział dlugości 2 . I potrzebny mi jest ekstremum czyli x .
4 maj 18:02
Maslanek: A nie czasem xw?
Policz pochodną tego...
x2−6,34+6x−4=0
4 maj 18:07
pigor: ... nie znam problemu, co, jak i po co , podejrzewam że nie umiesz liczyć ekstremum , nie wiem
skąd masz tę funkcję (pochodną jak sądzę ) , bo jej miejsca zerowe (warunek konieczny
ekstremum) są takie jak obliczyłem; szukaj więc błędu wcześniej , może w pochodnej itd., a
może po prostu te "moje" iksy nie wstawiłeś do funkcji z której obliczałeś tę pochodną, a
pierwiastki ci obliczyłem, bo wśród tych dopiero wartości szukaj ekstremum (no i jeszcze
warunek wystarczający) itp, itd
4 maj 18:27
karolo: pigor zwracam honor chyba masz racje wynik x ≈ 2,23 powinien byc dobry

dzieki za pomoc
4 maj 18:33