Geometria analityczna, Okrąg
Henio: Przy jakim warunku dla liczb a, b, c okrąg o równaniu: x2+y2+ax+by+c=0 jest styczny do osi OX
4 maj 16:05
Henio: Ja to zacząłem robić tak:
obliczyłem S i r:
Napisałem równanie takie że r ma być równe odległości punktu S do prostej y=0.
i wyszło mi a
2−4c=0 i niewiem co mam z tym zrobić.
4 maj 16:22
Henio:
4 maj 18:21
Henio: można to zapisać tak:
a=−2√c lub a=2√c
c=a2/4
b∊R
ale mógłby mi ktoś powiedzieć czy to dobrze?
4 maj 19:30
Godzio:
| | a2 + b2 − 2c | |
r = √a2/2 + b2/2 − c ⇒ |
| > 0 ⇒ a2 + b2 − 2c > 0 |
| | 2 | |
| | b | |
Wiemy dodatkowo, że r = | |
| | > 0 ⇔ b ≠ 0 |
| | 2 | |
| | b | |
√a2/2 + b2/2 − c = | |
| | /2 |
| | 2 | |
a
2 = 2c
Zatem warunki muszą być takie:
| ⎧ | a2 + b2 − 2c > 0 | |
| ⎨ | a2 = 2c |
|
| ⎩ | b ≠ 0 | |
4 maj 19:39
Henio: Dzięki wielkie
4 maj 19:48
Godzio:
Tam małe błędy r =
√a2/4 + b2/4 − c Dalej są oczywiste zmiany, tam gdzie 2 ma być
4
4 maj 19:55