Wielomiany
jula: Potrzebuję pomocy: Dane są wielomiany w(x)=2x2−6x+5 , P(x) = ax+b, Q(x)= 4x3−6x2−8x+15 .
Wyznacz a i b dla których W(x)*P(x)=Q(x)
i póki co mam obliczone w(x)*p(x) i przyrownałam to do q(x) i wyglada to tak:
2ax3+2bx2−6ax2−6bx+5ax+5b = 4x3−6x2−8x+15
dalej nie potrafie sobie poradzić..
4 maj 15:45
picia: x3 przed nawias
x2 przed nawias
x przed nawias
i zostanie jeszcze wyraz wolny
4 maj 15:51
jula: czyli tak:
x3(2a−4)+x2(2b−6a+6)+x(−6b+5a+8)+5b−15=0
a potem co?
mam kazdy nawias osobno do 0 przyrównać?
4 maj 15:55
picia: nie.skad Ci sie to wzielo? to co masz po lewej tak wyciagnij jak pisalem. Q(x) nie ruszaj.
4 maj 15:58
jula: 2a=4
a=2
2b−12+6=0
2b−6=0
2b=6
b=3
chyba mi się udało
4 maj 15:58
jula: ale tak też wychodzi poprawnie bo sprawdzałam w odp.
4 maj 15:59
jula: x3(2a)+x2(2b−6a)−x(6b−5a)+5b=4x3−6x2−8x+15
4 maj 16:02
picia: no tak, tylko chodzi o zasade ze wielomainy sa rowne gdy wspolczynniki przy tych samych
potegach sa rowne. wiec
2a=4
2b−6a= −6
6b−5a= −8
5b= 15
4 maj 16:05
jula: aa ok

Dziękuję
4 maj 16:07
picia:
4 maj 16:08