trójkąt
nie umiem matmy: w okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC gdzie miara kąta ABC=120 stopni. AC=BC=5. Oblicz
promień tego okręgu.
4 maj 15:30
DżejDżej: kąt ABC = 120
0 czy ACB = 120
0
4 maj 15:33
nie umiem matmy: ABC
4 maj 15:34
nie umiem matmy: nie sorry ACB
4 maj 15:43
Mila: Jest błąd w treści.
4 maj 15:44
DżejDżej: dla ACB=120
0
z twierdzenia cosinusów obliczasz długość boku|AB|
| | 1 | |
cos(1200)=cos(90+30)= −sin300= − |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
|AB|2 = 52 + 52 − 2*5*5*(− |
| ) |
| | 2 | |
AB
2= 50 + 25
AB=5
| | √3 | |
sin1200= sin(90+30)= cos30 = |
| |
| | 2 | |
4 maj 15:45
nie umiem matmy: No to mówię że ACB
4 maj 15:46
DżejDżej:
pomyłka...
AB=5√3
R= 5
4 maj 15:47
Mila: ∡A=∡B=30
0
z tw. sinusów
4 maj 15:47
nie umiem matmy: i to jest całe rozwiązanie ?
4 maj 15:48
Mila: Jesli mnie pytasz , to tak. Zrób rysunek, dokończ obliczenie i masz R.
Dzej.. napracował się i pomylił, bo nie wybrał najprostszej metody.
4 maj 16:00
nie umiem matmy: A mogłabyś mi to napisać ? Bo naprawdę nie wiem dalej jak to zrobić.
4 maj 16:04
4 maj 16:08
nie umiem matmy: Dziękuję.
4 maj 16:09
Mila: Podziękuj też Dżej.., bo w końcu też dobrze zrobił.
4 maj 16:13
nie umiem matmy: To to co on napisał jest dobrze? Bo się tam połapać nie mogę.
4 maj 16:14
nie umiem matmy: Dziękuję Wam

Ale możecie mi to rozpisać
4 maj 16:15
nie umiem matmy: To Mila napiszesz mi to ? Proszę
4 maj 16:24