matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ROZWIĄŻ RÓWNANIE
affirmative:
1
Rozwiąż równanie f(x)=sinx + |sinx −
|
2
Nie wiem jak sie za to zabrac żeby rozwiązać graficznie w przedziałach. Pomoże ktoś?
4 maj 15:29
Mila:
Masz funkcję a nie rownanie. Rozważ w przedziale <0,2π>
1
π
5π
sinx≥
⇔
+2kπ≤ x ≤
+2kπ
2
6
6
1
w tych przedziałach f(x)=2sinx−
2
w pozostałych przedziałach
1
1
f(x)=sinx−sinx+
⇔f(x)=
funkcja stala
2
2
spróbuj dokończyć.
4 maj 15:38