rozwiąż
Bobo: Rozwiąż równanie : −2x3+4x2−2x=0
normalnie deltą ?
4 maj 15:21
DżejDżej: nie
żebyś mógł obliczaj Δ to musi to być równanie kwadratowe czyli musisz doprowadzić to do
kwadratowego
x(−2x2+4x−2)=0
−2x2+4x−2=0
teraz dopiero wyliczasz deltę
i wyjdą ci 3 pierwiastki chyba
x1=0, x2=?, x3=?
4 maj 15:24
Bobo: czyli Δ=16−16 → Δ=0
4 maj 15:28
picia: a dalej?
4 maj 15:30
DżejDżej: | | −b | |
więc obliczasz pierwiastek x= |
| |
| | 2a | |
x=1
Odp= x=0 lub x=1
4 maj 15:30
Bobo: ok, tak zrobiłem, a gdy mam x4−3x2−4 ? Nie da się wyciągnąć ani liczby, ani x przed nawias
4 maj 15:37
Henio: musisz wymyslic pierwiastek i podzielic
4 maj 15:38
Henio: tutaj bedą (x−2) i chyba x+2
4 maj 15:40