logorytmy
fanaberia: Narysuj wykres funkcji:
f(x) = log3 x,
a następnie, wykonując odpowiednie przekształcenia geometryczne, narysuj wykres funkcji:
g(x)=log1/3(9x−18)
4 maj 15:07
DżejDżej: a)
współrzędne: (3,1), (9,2) (27, 3) (−3, −1) (−9,−2) (−27, −3)
dwie hiperbole
4 maj 15:10
fanaberia: Ale skoro to przekształcenia geometryczne to mogę po prostu punkty popodstawiać?
4 maj 15:11
DżejDżej: y=log
3x dla x=3 y=3, dla x=9 y=2, dla x=27 y 3
narysował bym ale nie umiem
4 maj 15:15
DżejDżej: logab = c (a)c = b
a tam jest dla x=3 y = 1 → pomyłka
4 maj 15:16