wielommm
Ewelinka: wyznacz wspolczynniki a i b tak aby liczby 1 i −1 byly pierwiastkami wielomianu
w(x)=x3+x2+ax+b
4 maj 14:42
DżejDżej: W(1)=0
W(−1)=0
z tego układu wyliczysz a i b
4 maj 14:46
Ewelinka: czyli najpier jedne rownanie w ktorym za x podstawiam 1 a potem drugie w ktorym podstawiam −1?
4 maj 14:49
konrad: tak, i oba równania przyrównujesz do zera
4 maj 14:50
Eta:
Można też tak:
W(x)= (x2−1)(x−c) , c −−− trzeci pierwiastek
W(x)= x3−cx2−x +c ⇒ −c=1 −1= a i b= c
odp: a= −1 i b= −1
4 maj 14:52