dla..
Xenoa: Dla jakich wartości parametru m liczba 1 jest pierwiastkiem wielomianu
W(x)=2x3+(m2+3)x2+4mx−1 ?
4 maj 14:26
DżejDżej: w(1) = 0 i wyliczysz z tego m
4 maj 14:27
krystek: ⇔
W(1)=0
4 maj 14:27
Xenoa: Wyszło mi m2+4m+10=0
czyli Δ =16−40 → −24 ?
4 maj 14:53
DżejDżej: hmm....
a mi wyszło
m2 + 4m + 4 = (m+2)2
4 maj 14:58
Saizou : W(1)=0
0=2*13+(m2+3)12+4m*1−1
0=2+m2+3+4m−1
0=m2+4m+4
0=(m+2)2
4 maj 15:00
Pola: i to jest rozwiązanie ?
4 maj 15:03
Saizou : m0=2
4 maj 15:04
Xenoa: Dziękii
4 maj 15:06