zad
maniek: Dla jakich wartość argumentów funkcja y+2x−2 jest równa 8?
a) 2
b) 4
c) −3
d) 5
?
Dla jakich x funkcja y= lg13(x+1) przyjmuję wartość −2?
jak tu postąpić z logarytmem?
proszę i pomoc w tych dwóch zadaniach
4 maj 14:23
4 maj 14:25
maniek: 2x−2 − tak powinno być w pierwszym.
4 maj 14:25
DżejDżej: w pierwszym to y+2x − 2 czy y+2x−2
4 maj 14:26
Eta:
1/ 2x−2= 8 ⇒ 2x−2= 23 ⇒ x−2=3 ⇒ x=5
odp: d)
2/ z def. logarytmu x+1= (13)−2 ⇒ x+1= 9 ⇒ x= 8
4 maj 14:27
maniek: dziękuje bardzo!
4 maj 14:29