:)
Dżoli: Ile jest liczb 3−cyfrowych większych od 765?
Proszę o pomoc.
4 maj 14:16
Saizou : wszystkich liczb 3−cyfrowych jest 9*10*10=900
zatem liczb większych od 765 jest 900−765= 135
4 maj 14:18
Dżoli: wcześniej ktoś rozwiązywał i wyszło 234.... więc teraz juz sama nie wiem jak to zrobć...
4 maj 14:32
Eta:
Poprawna odp:
234 takich liczb
4 maj 14:34
Saizou : no fakt mój błąd bo liczb trzycyfrowych mniejszych od 765 jest 665, bo 3−cyfrowe zaczynają się
od 100
zatem 900−665=235
4 maj 14:35
Dżoli: Eta, a pokażesz jak to rozwiązujesz?
4 maj 15:45
Mila: a1=766
an=999
r=1
999=766+(n−1)*1
999=765+n
n=234
4 maj 16:11
Dżoli: a czy ktoś mógłby to obliczyć innym sposobem jak ciąg?
4 maj 16:34
Eta:
2 sposób
Liczby trzycyfrowe spełniające warunek zadania:
wszystkie zaczynające się cyfrą 8 lub 9 ( pozostałe cyfry "x" −−−dowolne
czyli postaci 8xx , 9xx
ilość takich liczb : 2*10*10= 200
i zaczynających się na 77x, 78x, 79x
ilość takich liczb : 3*10= 30
i pozostają takie : 766,767,768,769 −−− 4 takie liczby
R−m : 200+30+4= 243 takich liczb
4 maj 17:02