.
Bodzia: Sprawdź czy liczna −2 jest pierwiastkiem wielomianu w(x)= −x4−2x3−1
4 maj 14:04
Maslanek: W(−2) = 0, jeśli tak.
4 maj 14:06
picia: za x= −2 i sprawdz czy wyjdzie 0. jesli tak to jest pierwiastkie, jesli nie to nie jest.
4 maj 14:06
Bodzia: podstawiłam :
W(−2) = (−2)4−2(−2)3−1
W(−2)= 32+32−1
i nie ogarniam dalej.
4 maj 14:08
picia: masz zle.
−16 +16 −1= −1 ≠0
4 maj 14:13
Bodzia: Faktycznie. Czyli −2 nie jest pierwiastkiem
4 maj 14:19
Bodzia: ale −24 nie jest 16 ;> 4x − daje +
4 maj 14:20
krystek: (−x)4≠−x4
4 maj 14:22
DżejDżej: bo tam masz −x4 = −(x)4 = −(−2)4 = −16
4 maj 14:22
Bodzia: mój błąd. pominęłam − przed x. Dzięki wielkie
4 maj 14:23