mam problem z wielomianami :(
Ewelinka: 1.) wielomian w(x)=x6−1 jest rowny wielomianowi:
a.)(x−1)6
b.) (x3−1)2
c.)(x3−1)(x3−x2+x−1)
d.)(x3+1)(x3−1)
2.) niech w(x)=3x3−x2+5 i p(x)=1+2x−x3. wielomian stopnia 3 jest wielomian:
a.) u(x)=w(x)+3p(x)
b.) u(x)=w(x)−p(x)
c.) u(x)= w(x) razy p(x)
d.) u(x)=x3+p(x)
3.) wielomian w(x)=(x+pierwiastek z 2)2 − (x− pierwiastek z 2)2 mozna zapisac w postaci
a.)4pierwiastki z 2x
b.)2x2−4
c.)4
d.) 2x+2 pierwiastki z 2
4 maj 14:02
DżejDżej: x6−1 = (x3)2 − (1)2 =( x3 − 1)* (x3+1)
4 maj 14:05
Ewelinka: a reszte ktos wie?
4 maj 14:11
DżejDżej: stopień wielomianu to najwyższa potęga czyli w
W(x) stopień wielomianu = 3
P(x) stopień wielomianu = 3
a)jak dodasz W(x) i P(x) to stopień wielomianu się nie zmieni bo pozostanie ci U(x) 2x3 −
......
b)po odjęciu też się nie zmieni bo pozostanie ci U(x)= 4x3 + .....
c)po pomnożeniu w(x)*P(x) =(3x3−x2+5)*(1+2x−x3)= 3x3*(−x3) +..... = −3x6 czyli stopień
wielomianu jest równy 6
d) tu po dodaniu x3 zredukuje ci się x3 i pozostanie 1+2x1 czyli stopień wielomianu = 1
4 maj 14:12
Patronus: 2b
3)
w(x) = (x+√2)2 − (x−√2)2 = (x+√2 − x + √2)(x+√2 + x − √2) = 2√2(2x) = 4√2x
(a)
4 maj 14:15
DżejDżej: W(x)=(x+√2)2 − (x−√2)2= x2 + 2x√2 + 2 − (x2 − 2)= x2 + 2x√2 + 2 − x2 + 2 = 4 +
2x√2
4 maj 14:16
DżejDżej: pomyłka znów kurde...
W(x)=(x+√2)2 − (x−√2)2= x2 + 2x√2 + 2 − (x2 −2x
√2 + 2)= x2 + 2x√2 + 2 − x2 + 2x
√2 −2= 4x{2}
jak ten polski działa na człowieka
4 maj 14:18