wyznaczanie dziedziny i zbioru wartosci
Klaudiaa: a) f(x) 3
−−−−−
5x+12
b)f(x)9
−−−−
x do kwadratu +9
c)f(x) −3
−−−−
x do kwadratu
d) f(x) pod pierwiastkiem −2x+6
e) f(x) pod pierwiastkiem x o kwadratu+25
f(x) pod pierwiastkiem 2x+4 + pod pierwiastkiem 7+2x
22 kwi 19:07
dpelczar: w pierwszym:
5x+12≠0
5x≠12
x≠125
Df = R\ {125}
22 kwi 19:09
Mickej : no a teraz dawaj jeszcez b)
22 kwi 19:10
dpelczar: w podp. b:
x
2+9 ≠ 0
x≠−9 − zależnośćzawsze prawdziwa − chyba ze wiesz co to liczby zespolone

D
f = R
22 kwi 19:12
dpelczar: podp. c:
x2 ≠ 0 wiec Df = R \{0}
22 kwi 19:13
Klaudiaa: hehe nie nie o tych zespolonych nie mam pojecia

22 kwi 19:13
Mickej : coś wiem ale pomijasz zbiór wartości
22 kwi 19:14
dpelczar: podp d:
pod pierwiastkiem musi byc cos wieksze albo rowne zero wiec :
−2x+6≥0
−2x≥−6
2x≤6
x≤3
Df = (−∞ ; 3>
22 kwi 19:15
Klaudiaa: a w tym c to tam poproty odrazu wychodz
22 kwi 19:16
dpelczar: Mickej zostawiam to tobie

: P

ty dawaj

: ) zobaczymy

: P
22 kwi 19:16
Klaudiaa: oj kurcze w tym przykladzie ostatnim to nie jest tak powinno by : f9x) pod pierwiastkiem
2x+4 + pod pierwiastkiem −2x moj blad hehe

22 kwi 19:21
Mickej : no to zbiór wartości
a) Zb f(x) R \{0}
b) Zb f(x) R
+
c) Zb f(x) R
−
i tak dalej patrz na wykresy

albo przekształć równanie do postaci w której uzyskasz
x=....
22 kwi 19:21
Klaudiaa: 7−2x kurdee
22 kwi 19:22
Mickej : np
a)
5xy+12y=3
| | 3−12y | |
x= |
| i juz widać że nie może być y=0 |
| | 5y | |
22 kwi 19:23