matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ciąg
nie umiem matmy:
Wyznacz ciąg geometryczny (an), w którym a
3
=4, a
5
=1
4 maj 13:27
Maslanek:
a
5
= q
2
a
3
4 maj 13:38
nie umiem matmy:
Dobrze to jest ?
⎧
a
3
=4
⎩
a
5
=1
k{a
1
*q
2
=4/: q
2
7 a
1
*q
4
=1}
⎧
a
1
=4/g
2
⎩
4/q
2
*q
4
=1
⎧
a
1
=4/q
2
⎩
4*q
2
=4/:4
⎧
a
1
=4/q
2
⎩
q
2
=0,25
4 maj 13:48