prooblem nie umiem
ajajajjajajajjaja: 2x−3
_________
x
2−3x+2
dziedzina funkcji
4 maj 13:08
Maslanek: x2−3x+2≠0
4 maj 13:11
maturzysta: Delta z x2−3x+2
4 maj 13:12
ajajajjajajajjaja: GENIALNIE ! −,− a x nie moze byc?
4 maj 13:12
ajajajjajajajjaja: nie moałam jeszcze kwadratowych :c jest 'metoda grupowania wyrazow' ale nie rozumiem jak nia to
zrobic.
4 maj 13:13
maturzysta: Potem x1 i x2 jak dodatnia delta wyszła. Jak nie to nie ma dziedziny (zbiór pusty)
4 maj 13:13
ajajajjajajajjaja: nie miałam kwadratowych ;c
4 maj 13:14
Maslanek: x
2−x −2x +2 ≠ 0
x(x−1) −2 (x−1) ≠0
(x−1)(x−2)≠0
Grupowaniem wyrazów.
4 maj 13:14
ajajajjajajajjaja: kurcze, dziekuje, ale na to trzeba wpasc :<
4 maj 13:17
maturzysta: x
2−3x+2 = 0
Δ = b
2 − 4ac
Δ = 9 − 4*1*2
Δ = 1
√Δ = 1
D: x∊R/ {1,2}
4 maj 13:17
ajajajjajajajjaja: dzięki maturzysto, ale nigdy nas jeszcze delty nie uczyli. dopiero w 2 klasie.
4 maj 13:18