trygonomeria
nie umiem matmy: Wiedząc, że sinα=2/5. Oblicz pozostałe wartości funkcji trygonometrycznych dla kąta prostego.
4 maj 13:00
a: kąta prostego ?!
4 maj 13:02
nie umiem matmy: no tak jest w zadaniu
4 maj 13:05
kylo1303: Moze ostrego?
4 maj 13:08
ajajajjajajajjaja: tego alfa może ?
4 maj 13:09
nie umiem matmy: to jak to zrobić ?
4 maj 13:10
ajajajjajajajjaja: jak alfa to rysujesz trojkat prostokatny zaznaczas alfe i przyprostokatna naprzeciw alfy to 2 a
przeciwprostokatna to 5. tak to z pitagorasa oblicz ten 3ci bok to bd √21 to:
cos = √21/5
tg= 2/√21
ctg= √21/2
chyba
4 maj 13:12
nie umiem matmy: a można też to obliczyć z jedynki trygonometrycznej ?
4 maj 13:14
ajajajjajajajjaja: to wtedy chyba bedzie 0,42+cos2 = 1 ? nie wiem czy toak mozna
4 maj 13:16
Maslanek:

Tak. Można z jedynki. Tylko po co?
−−−−−−−−−−−−
Jeśli nie miałbyś podane, że to kąt ostry to nawet liczenie z jedynki jest wskazane.
4 maj 13:17
nie umiem matmy: sin2α+cos2α=1
(2/5)2 + cos2/5α
cos2α=1−4/25
cosα=25/25−4/25
cos2=21/25
cos2= √21/5
dobrze to ?
4 maj 13:22