trygonometria
Hel: Rozwiązałam zadanie, ale mam inne odpowiedzi niż podali. Nie wiem co zrobiłam źle.
tgx=2sinx
sinxcosx=2sinx
sinx=2sinxcosx
sinx=sin2x
x=2x+2kπ v x=π−2x+2kπ
x=−2kπ x=π3+2kπ3
4 maj 12:50
Patronus: hmm a jak ci wyszło z:
x = π − 2x + 2kπ
Bo mi tu wychodzi:
x = −π + 2kπ = π + 2kπ
I odp: x = 2kπ lub x = π+ 2kπ
4 maj 13:55
DżejDżej: sinx=2sinxcosx wystarczy że podzielisz przez sinx i 2
cosx=0
x= kπ
4 maj 13:58
Maslanek: Wtedy masz cosx=1/2...
4 maj 14:00
DżejDżej: sorry pomyłka źle odczytałem
x∊Φ
4 maj 14:01
DżejDżej:
taa... znowu błąd

eh...
4 maj 14:02
AS: DżejDżej podał błędny wynik
sin x = 2sinx cosx
sinx − 2sinx cosx =0
sinx (1 − 2 cosx) = o
sin x = 0 lub 1 − 2 cosx = 0 => cosx = 1/2
4 maj 14:02
Hel: x=π−2x+2kπ
x+2x=π+2kπ
3x=π+2kπ / :3
x=π3+2kπ3
No i wszyscy mają inne wyniki, mi się już wszystko pomieszało, ja tego nie rozumiem. Czy mogą
wyjść inne wyniki i będzie dobrze?
4 maj 14:46
DżejDżej: As ma dobrze
4 maj 14:50
Hel: no dobrze, przyjęłam do wiadomości, ale nadal intryguje mnie co ja zrobiłam źle.
4 maj 14:53