pochodna
em: | | 3cos2x | |
Oblicz pochodna f(x) = |
| |
| | sin3x | |
| | 3cos2x | | 3cos2x | | 3−3sin2x | | 3 | | 3 | |
f(x) = |
| = |
| = |
| = |
| − |
| = |
| | sin3x | | sin3x | | sin3x | | sin3x | | sinx | |
3(sinx)
−3 − 3(sinx)
−1
czy to jest dobrze?
4 maj 12:36
Krzysiek: no tak, ale to są tylko przekształcenia f(x) a pochodnej nie policzyłeś...
skorzystaj teraz ze wzoru na pochodną funkcji złożonej
4 maj 12:46
en: tak, to już było gdzieś i chciałem się upewnić czy ktoś dobrze zrobił zaraz będę liczył dalej
4 maj 12:55
emek: jak policzyć dalej?
9 maj 18:13
Krzysiek: ((sinx)−3 )'
podstawienie: u=sinx
(u−3)' =−3u−4 *u'
9 maj 18:18
emek: dz
9 maj 18:24
emek: będzie 3(−3sinx)−4 * (sinx)'
9 maj 18:28
em: ktoś mi pomoże dociągnąć to do końca od momentu, w ktorym skończyłem tj .z 12:36 (pierwszy
post)
18 maj 18:49