pochodne
en: Oblicz pochodne funkcji
e. f(x)=(x2+2x+4)7
f. f(x)=√x3+3x−4
4 maj 11:48
Krzysiek: e) podstawienie: u=x2 +2x+4
(u7 )' =7u6 *u'
f) tak samo jak e)
4 maj 11:51
Stres:
e) 7(x
2+2x+4)
6 * (x
2+2x+4)'
| | 1 | |
f) |
| (x3 + 3x − 4)(−1/2) * (x3 + 3x − 4)' |
| | 2 | |
odlicz dalej pochodne
4 maj 11:51
en: właśnie do tego w e doszedłem i nie wiem co dalej
4 maj 11:58
en: 7(x2+2x+4)6 * (2x+2) ?
4 maj 11:59
en: i co dalej?
4 maj 11:59
Stres: I nic
4 maj 12:00
en: koniec?

a w f ? jakoś dziwnie to 1/2 wygląda...
4 maj 12:02
4 maj 12:04
Stres: | | 3x2+3 | |
no to zapisz sobie |
| |
| | 2√x3+3x−4 | |
4 maj 12:05
Stres: | | 1 | |
tak możesz skorzystać ze wzoru na (√x)' = |
| |
| | 2√x | |
dla mnie po prostu łatwiej jest operować na x do jakiejś potęgi
4 maj 12:08
en: pewnie łatwiej ale ja nie wiem co z tym u Ciebie 1/2 zrobić dalej...
4 maj 12:12
Stres: no jak to co zrobić?
4 maj 12:15
en: bo jak miałbym
| 1 | | 1 | |
| (x3+3x−4)(−1/2) * (x3+3x−4)' = |
| (x3+3x−4)(−1/2) * 3x2 +3 |
| 2 | | 2 | |
i to jest koniec ?
uczę się tego dopiero sam więc tak do końca nie wiem kiedy to się kończy
4 maj 12:22
Stres: tak to jest koniec ale (3x
2+3) musi być w nawiasach

możesz to zapisać tak jak chciałeś
wcześniej * (3x
2+3) lub możesz jeszcze wrzucić (3x
2+3) do licznika.
4 maj 12:26
en: okay rozumiem wielkie dzięki
4 maj 12:28