trojkat
blogther: w trojkacie prostokatnym ABC odcinek CD jest wysokoscia opuszczona na przeciwprostokatna AB
obwod trojkata ADC jest rowny 40 a obwod trojkata BDC jest rony 24 oblicz obwod trojkata ABC
4 maj 11:18
krystek:

I teraz podobiństwem i Tw Pitagorasa liczysz.
a+h+x=40
b+h+y=24
4 maj 11:24
blogther: poobienstwo czyli xa =yb
czy jak to ma byc chodzi mi o trojkaty ktore wziasc chyba to jest wszystko jedno bo wszystkie
trzy sa do siebie podobne i nie ma to znaczenia prawda?
4 maj 11:29
blogther: dla tej proporcji ktora ułozyłem wyszło mi ze h = 8
4 maj 11:43
blogther: zapisałem te dwa rownanie w taki sposob
√x2 + h2 + h + x = 40
√y2 + h2 + h + y= 24
i skoro znamy h = 8 to pozostało nam do wyznaczenia tylko x i y
czy tez bys to tak zrobił?
4 maj 11:50
picia: wydaje mi sie ze znacznie szybciej mozna to zrobic.
4 maj 11:56
blogther: wyszło mi tak
y = 6
x = 15
a = 10
b= 17
h = 8
no i wszystko sie zgadza a w odpowiedzi jest wynik ze obwod ABC wynosi 8√34
4 maj 11:57
blogther: np jak?
4 maj 11:57
picia: musisz miec h zle policzone.
jak bedziesz miec h to wystarczy: 40−h+(24−h) i wyjdzie Ci obwod tego duzego.
4 maj 12:03
blogther: ja mam inaczej oznaczone długosci tych bokow trojkata i jak dodaje to sie wszystko zgadza
nawet jak mam zle policzone h to jak z takiego działania mam wyjesc taki wynik
40−h+(24−h) = 8√34 to jest nie mozliwe
4 maj 12:12
blogther: mi obwod wychodzi 48
4 maj 12:13
blogther: no i nawet jak podstawie do twojego
40−h+(24−h) za h = 8 to wychodzi 48
4 maj 12:14
4 maj 12:19
blogther: moze ktos to rozstrzygnac
4 maj 12:32
blogther: popełniłem bład
4 maj 12:37
blogther: pomoze mi ktos uporac sie z tym zadaniem tylko jak by ktos znał jakis łatwiejszy sposob a nie
taki jak proponuje wyboracza
4 maj 12:41
blogther: co do tego rozwiazanie przez wyboracza to nie powinno byc
obwod = 16√34
gdyz p to jest połowa obwodu jak to jest moze ktos to wytłumaczyc mi bardzo prosze
4 maj 12:47
blogther: okey z tym p to juz wiem na poczatku załozyli ze p to obwod ABC ale dlaczego takie proporcje
4 maj 12:55
blogther: przeciez c nie jest długoscia boku trojkata ADC ani trojkata BDC
4 maj 12:57
blogther: czy nie powinno byc tak
bc−x = 40p
ax = 24p
4 maj 13:07
blogther: up
4 maj 15:49