Trygonometria
Mc Ralph: | | 1 | |
Wiedząc, że: sin α + cos α = |
| oblicz: |
| | √2 | |
sin α * cos α
22 kwi 18:48
Mickej : α=x bo szybciej sie pisze
z jedynki trygonometrycznej wiemy że cosx=
√1−sin2x
| | 1 | |
sinx+√1−sin2x= |
| spróbuj dalej sam |
| | √2 | |
22 kwi 18:51
Eta:
podnosimy obustronnie do kwadratu
(sina+cosa)2 = 12
sin2a +2sina*cosa +cos2a = 12
1 + 2sina*cosa = 12
2sina*cosa = 12 − 1
sina*cosa = −14
22 kwi 18:59
Mickej : fakt dużo szybciej i prościej nie wpadłem na to
22 kwi 19:00
Eta: 
22 kwi 19:02