:)
Dżoli: Ile jest liczb 3−cyfrowych większych od 765?
4 maj 09:55
Patronus: wszystkich liczb 3 cyfrowych jest 900, (9*10*10)
wszystkich liczb mniejszych lub równych od 765 jest 665
zatem wszystkich liczb większych od 765 jest 900 − 665 = 235
4 maj 10:07
krystek: lub ciągiem a1=766 an=999 r=1
an=a1+(n−1)*r i wylicz n
4 maj 10:32
Dżoli: 999=766+(n−1)*1
766+n−1=999
n= 234
swoją drogą bardzo ciekawy sposób, żeby wyliczyć to ciągiem

dzięki
4 maj 10:41
Dżoli: ale jest to chyba dobry pomysł tylko na zadania gdzie liczy mogą się powtarzać, a tam gdzie
liczby się nie mogą powtarzać to macie dobre sposoby bez rysowania drzewek..?
4 maj 10:46
krystek: Ale to sa dwa różne zadania !
4 maj 10:51
krystek: jeżeli masz do dyspozycji 10 cyfr (uwaga: powtarzają się cyfry, nie liczby) i powtarzają się
1) 765>766,{7,8,9} czyli mamy ich 4
2)77.− wstawiasz{0,1,2,3,4,5,6,7,8,9} masz ich 10
3)7, wstawiasz 10*10
4)−,−,− na pierwszym miejscu 8,9 czyki 2*10*10
4 maj 11:04
Dżoli: dwa rózne zadania to chodzi Ci o to ze jak się CYFRY powtarzaja albo jak sie nie powtarzają? Ja
wiem ze to są dwa różne zadania, to raczej logiczne.
Ja sie tylko pytałam czy jezeli jest zadanie o tresci takiej ze cyfry NIE mogą sie powtarzac to
czy są ciekawe sposoby ich obliczania bez rysowania drzewek.
To zadanie ktore tu wyzej wkleiłam to rozumiem ze mam dobrze rozwiązane?
4 maj 11:57