:)
Dżoli: z cyfr {1,2,3,4,5,6,7} losujemy trzy cyfry bez zwrotu. Na ile sposobów możemy utworzyć liczby
trzycyfrowe większe od 555, w których cyfry nie powtarzają się.
4 maj 09:28
Patronus:
Na pierwszym miejscu moga być cyfry:
Rozważmy różne sytuacje:
na I miejscu 5 na drugim 6 lub 7 na trzecim na odwrót − 2 możliwości
na I miejscu 6 na drugim cokolwiek byle nie 6, na trzecim cokolwiek byle nie 6 i nie to co na
drugim − 1*6*5 = 30 możliwości
na I miejscu 7 na drugim cokolwiek byle nie 7 na trzecim cokolwiek byle nie 7 i nie to co na
drugim −
1*6*5 = 30 możliwości
razem 30+30+2 = 62 różne liczby
4 maj 10:04
Dżoli: a rozważając pierwszy wariant, gdzie na początku jest 5, nie mogę na 3miejsce dać czasem
dowolnej liczby oprócz tych co były na 1 i 2 miejscu..?
4 maj 10:34
Patronus: A racja na trzecim jest cokolwiek
4 maj 10:48
Dżoli: więc wynik będze 70
4 maj 11:58
Patronus: tak bo pierwsza mozliwość to wtedy 1*2*5 = 10
4 maj 12:06