d
blogther: Liczba a jest średnią arytmetyczną trzech liczb, a liczba b jest średnią arytmetyczną ich
kwadratów. Zapisz za pomocą a i b średnią arytmetyczną trzech par iloczynów tych liczb.
3 maj 23:54
Godzio:
| x1x2 + x1x3 + x2x3 | | 1 | | 2x1x2 + 2x1x3 + 2x2x3 | |
| = |
| * |
| = |
| 3 | | 2 | | 3 | |
| 1 | | (x1 + x2 + x3)2 − (x12 + x22 + x32) | |
| * |
| = |
| 2 | | 3 | |
| | x1 + x2 + x3 | | x12 + x22 + x32 | | 9 * ( |
| )2 − 9 * ( |
| )2 | | | 3 | | 3 | |
| |
| = |
| 6 | |
| 9a2 − 9b2 | | 3 | |
| = |
| (a2 − b2) |
| 6 | | 2 | |
3 maj 23:58
blogther: dzieki nie wiedziałem własnie skad ta 1/2 sie bierze ale to po to zeby te 2 w liczniku skasowac
tak?
4 maj 00:08
Godzio: Tak
4 maj 02:10
blogther: Godzio chyba masz zle bo w odpowiedzi jest
a2 − b2 i mi rownniez tak wyszło
a =
x+y+z3 czyli ⇒ x+y+z = 3a
b =
x2+y2+z23 ⇒ x
2+y
2+z
2 = 3b
| | (x +y +z)2 − (x2+y2+z2) | |
xy + xz + yz3 = |
| =
|
| | 6 | |
4 maj 13:27