pomozcie
ygrek: ile moli jonow oksoniowych zawiera 0,75dm3 roztworu o ph=2,40?
3 maj 22:57
Maslanek: −log
H+ = 2,40
Wtedy otrzymujesz stężenie jonów H
+ w roztworze.
Jakaś taka fajna regułka później była, ale pies wie jaka
3 maj 22:58
ygrek: tak, tak chodzi mi o dalsza czesc
3 maj 23:06
Maslanek: Był jakiś taki wzorek ze stężeniami substratów i produktów.
Pamiętasz może?
3 maj 23:08
ygrek: niestety, chyba po obliczeniu stezenia trzeba podstawic do wzoru Cm=n/v ale wychodzi mi dziwny
wynik
3 maj 23:15
Maslanek: Ale nie masz podanej liczby moli. Jutro zerknę do zeszytu

Dobranoc
3 maj 23:34