równanie z parametrem
Zuzia: Zbadaj liczbę rozwiązań równania x+k*√x=k w zależności od rozbieżności parametru k.
3 maj 20:43
rumpek:
x + k√x = k
k − k√x = x
k(1 − √x) = x
x
k =
1 − √x
Dalej już łatwo
3 maj 20:44
pigor: ... nie wiem co tu znaczy słowo rozbieżności , ale chyba chodzi o ... słowo
wartości, a wtedy równanie
x+k√x=k i x≥0 ⇒ √x2+k√x−k=0 i "pobaw się" w zbadanie liczby pierwiastków i ich
znaków czyli znaku wyróżnika Δ=k2+4k i warunki istnienia pierwiastków nieujemnych lub
ujemnych . ... :