matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
ZADANIE MATURA ROZASZERZENIE
Grzesiek:
Cześć mam ciekawe zadanko maturalne pomoże ktoś rozwiązać.
Wiadomo że liczba jest rozwiązaniem równania 9
x
+9
−
x
= 14. Nie obliczając a wyznacz wartosć wyrażenia 3
a
+3
−
a
. Z góry dzieki za pomoc
3 maj 18:42
krystek:
Podpowiem : (3
a
+3
−a
)
2
= 196⇒9
a
+9
−a
+23
a
*3
−a
=196 ⇒
3 maj 19:11
Mila:
3
2a
+3
−2a
=14
1
3
2a
+
=14
3
2a
1
1
(3
a
+
)
2
−2*3
a
*
=14
3
a
3
a
1
(3
a
+
)
2
=16
3
a
1
3
a
+
=4
3
a
3 maj 22:54