?
Anula: co to znaczy że wielomian ma rozkład na czynniki liniowe? czyli jest np w takiej postaci
(x−√2)(x+√2)(x−4) czy takiej (x2−2)(x−4) to to samo ale co zonacza to sformułowanie
3 maj 18:20
Kejt: tzn., że powinny mieć postać taką jak funkcja liniowa..innymi słowy czynniki pierwszego
stopnia(x do potęgi pierwszej czyli 'x')
f(x)=ax+b
3 maj 18:24
nikon: czynniki liniowe to czynniki pierwszego stopnia; x2−2 jest czynnikiem drugiego stopnia, a po
dalszym rozkładzie (x−√2)(x+√2) otrzymujemy czynniki liniowe
3 maj 18:24
Anula: mam coś takiego x3−4x2−2x+8 wiec jk to powinno wyglądać? tak jak to pierwsze czy drugie co
napsałam?
3 maj 18:25
Anula: aha czyi to pierwsze dalszy rozkład? no to okej
3 maj 18:26
Kejt: x
3−4x
2−2x+8=x
2(x−4)−2(x−4)=(x
2−2)(x−4)
czyli to jest to samo
3 maj 18:28
nikon: to co zrobił Kejt dalej rozkładasz, bo się jeszcze da rozłożyc
3 maj 18:29
Kejt: zrobiła.
Anula już sama napisała, że to pierwsze jest rozkładem tego drugiego..
3 maj 18:30