?
Anula: podzbiór zbioru liczb naturalnych dodatnich spełniających nierówność (3−x)(3+x)>0 co to
podzbiór i mam wyliczyć pierwiastki?
3 maj 17:54
Aga1.: Najpierw rozwiąż nierówność ( oblicz miejsca zerowe i narysuj parabolę ramionami do dołu) i z
otrzymanego przedziału wypisz liczby naturalne
3 maj 17:56
Anula: czyli −x
2+9>0 Δ=36=6 x1=3 i x2=−3 ramiona w dół bo −x
2 , czyli przedział <−3,3>
3 maj 17:59
Anula: znaczy otwarte nawiasy
3 maj 18:00
picia: po co liczyc Δ


przeciez masz iloczyn.iloczy jest rowny zero gdy jeden z czynnikow jest
rowny 0.
ale co dalej?
3 maj 18:02
Aga1.: Do przedziału (−3,3) należą liczby naturalne odp.{0,1,2}
3 maj 18:04
Anula: ale odpowiedzią prawiidłową sa dwa elementy wiec o co chodzi?
3 maj 18:05
picia: nieprawda

bo 1 i 2 bo maja byc naturalne dodatnie
3 maj 18:06
Anula: jaki iloczyn i jaki czynnik?
3 maj 18:06
Kejt: 0 nie jest dodatnie.
3 maj 18:07
picia: {1,2} to prawidlowa odp
3 maj 18:07
Anula: ja wolę liczyć deltę, ale o co chodzi z podzbiorem? mam po prostu podać liczby naturalne
dodatnie należące do przedziału i yle?
3 maj 18:08
picia: @Anula po prostu niepotrzebnie to wymnazalas i liczylas Δ . wystarczy kazdy nawias
przyrownac do 0.
3 maj 18:08
picia: tak
3 maj 18:09
Anula: no w sumie tak wyliczyć pierwiastki tylko tak? mnie zmylił tylko ten podzbiór
3 maj 18:10
Aga1.: Przeczytałam naturalne, takie nieuważne czytanie na maturze grozi stratą punktu.
3 maj 18:13
picia: tak jak Ty zrobilas to nie jest źle tylko o wiele dluzej.a potem i tak Ci sie to przyda.
3 maj 18:14
Anula: no własnie

myślałam że ten podzbiór to coś innego
3 maj 18:16