Oblicz obwód trójkata którego boki zawierają sie w prostych o podanych równaniac
ANd: Oblicz obwód trójkata którego boki zawierają sie w prostych o podanych równaniach 4x + 3y
− 2 =0 3x + 4y + 2 =0 i x − y + 3 =0 Pomóżcie
22 kwi 18:25
Eta: Witam

Rozwiąż układy
równań parami i wyliczysz A, B C
długości już prosto i obwód też
Powodzenia, pisz jakie wyszły Ci współrzedne tych punktów
sprawdzę !
22 kwi 18:28
AnD: AB:
4x + 3y − 2 =0
3x + 4y + 2 =0
AC:
4x + 3y − 2 =0
x − y + 3 =0
BC:
3x + 4y + 2 =0
x − y + 3 =0
tak?
22 kwi 19:18
Eta: Rozwiąż teraz te układy.......
22 kwi 19:21
AnD: AC: 4x + 3y − 2 =0
x − y + 3 =0
4x+3y−2=0
3x−3y+9=0
−−−−−−−−−−−−−−−−
+
7X=7 / :7
x=1
x−y+3=0
1−y+3=0
−y=−1−3
−y=−4 /*1
y=4
22 kwi 19:32
AnD: AB:
4x + 3y − 2 =0 /*4
3x + 4y + 2 =0 / * −3
16x+12y−8=0
−9x−12−6=0
7x=14 :7
x=2
3x+4y+2=0
3*2+4y+2=0
6+4y+2=0
4y=−6−2
4y=8 /:4
y=2
22 kwi 19:35
AnD: BC:
3x + 4y + 2 =0
x − y + 3 =0 /*(−3)
3x+4y+2=0
−3x+3y −9=0
x=7y−7
7y=−7 /:7
y=−1
3x + 4y + 2 =0
3x+4* (−1) +2 = 0
3x=4−2
3x= 2/:3
x=2/3
22 kwi 19:39
Eta: Witam ponownie

Sory nie było mnie przez chwilę,
Niestety masz błędy , nie zmieniasz znaków przy przenoszeniu na prawa stronę.
w 1/ powinno wyjść x = −1 y = 2 czyli np:A( −1, 2)
w 2/ powinno być; x = 2 y = −2 czyli np ; B ( 2,−2)
w 3/ x = −2 y = 1 czyli np; C( −2,1)
poszukaj błędów w poprzednich rozwiązaniach!
teraz już prosto policz długości
IABI , IACI IBCI
IABI =
√( xB − xA)2 + ( yB−yA)2
itd
dasz już radę ?
22 kwi 19:57
AnD: pewnie dziekje ci bardzo naprawde nawet niewiesz jak mi pomogłas
22 kwi 20:06
Kaska: oblicz obwód trójkąta o podanych długosciach boków 5cm,7 cm ,10 cm.
16 mar 21:11
Krzysiek : W ktorej klasie jestes
16 mar 23:29