Równanie liniowe z parametrem
...: Dane jest równanie z niewiadomą x. Zbadaj, dla jakich wartości parametru m (należącego do R)
równanie ma rozwiązanie.
|mx + x| − |x|= −3
3 maj 17:15
Weronika:
3 maj 17:16
krystek: IxIIm−1I−IxI=−3
IxI(Im−1I)−1)=−3 i teraz dasz rade.
3 maj 17:18
Weronika: na pewno m−1 ?
3 maj 17:21
krystek: Oj pomyłka , przecież widać ,że po wyłączeniu IxI przed nawias zostaje Im+1I tyle poprawić
można
3 maj 17:27
Weronika: dobrze by było gdyby ktoś sprawdził czy wynik (z odpowiedzi) m ∊ (−2 , 0) jest poprawny ...
3 maj 17:27