Objętość bryły ograniczonej...
Edzia: błagam o pomoc:( męczę się z tym od kilku godzin, nawet rysunek mi nie chcę wyjść... Znajdzie
się ktoś taki dobry i pomoże ale solidnie, żebym to zrozumiała, bo mam kolokwium niedługo.
Obliczyć objętość bryły ograniczonej paraboloidą obrotową z=x2+y2 i powierzchniami y=1−x2,
y=x−1, z=0.
Błagam! Będę ogromnie wdzięczna.
3 maj 17:06
Dorota: narysuj układ współrzędnych osi x i y i zaznacz na nim powierzchnie y=1−x2 i y=x−1
3 maj 17:13
Edzia: a co dalej?
3 maj 17:22
Dorota: No i sie przecinają wykresy . Teraz zobacz jak figura ta co powstała pomiedzy tymi wykresami ,
czym jest ograniczona z gory i z dolu badz z prawej i lewej?
3 maj 17:27
Edzia: ale przecież jest jeszcze z=x2+y2 i z=0
3 maj 17:38
Edzia: nikt nie pomoże?
3 maj 18:08
Dorota: to z=x2 + y2 to z tego liczysz calke, tylko pierw ustal sobie granice całki podwojnej i wzgl
czego bedziesz liczyla. Macie kolokwium to chyba były zadania podobne robione?
3 maj 18:27