zadanie z fizyki
maniek:

Hej mam zadanie z fizyki i nie wiem jak mam zacząć:
Do generatora prądu przemiennego podłączono opornik o oporze R=2 ohmy.
Rysunek przedstawia zależność mocy prądu zmiennego płynącego przez opornik od czas
a) oblicz wartość maksymalnego natężenia prądu w obwodzie
b)oblicz pracę prądu w czasie jednego okresu
c) oblicz natężenie skuteczne prądu płynącego przez opornik
chciałbym poprosić o pomoc w wytłumaczeniu, nie chcę iść na gotowe, tylko potrzebuję
podpowiedzi
dziękuję bardzo za odpowiedzi
3 maj 16:54
maniek:
3 maj 18:51
+-: Może to coś pomoże oznaczenia mogą być inne niż stosujecie
a) moc w danej chwili t jest równa p=i2*R, czyli maksymum mocy na oporze R występuje w chwili
maksymum prądu, przekształcić wzór i wyliczyć Imx=5[A]
b)zasadniczo jest to całka oznaczona z mocy w czasie t, tu przebieg jest trójkątny, a więc
współczynnik kształtu wyniesie 0,5
t=0,02
Praca czyli energia w czasie t, t=(1 okres) E=∑p*t =0,5*50*0,02=0,5[J]
t=0
c)Natężenie skuteczne jest to wartośćprądu w danym obwodzie, odpowiadająca wartości prądu
stałego potrzebnego do wydzielenia tej samej mocy w tym samym czasie.
Isk=√E/R*t=√0,5/2*0,02=5/√2[A]
3 maj 22:04