?
Anula: Ile wszystkich liczb czterocyfrowych mozna ułożyć z liczb 0,2,4,6,8? jak to można zrobić
najszybcieij i najłatwiej?
3 maj 16:37
Basia:
jeżeli cyfry mogą się powtarzać to
na pierwszym miejscu mogą być: 2,4,6,8
a na pozostałych mogą być: 0,2,4,6,8
czyli 4*5*5*5 = 500
jeżeli nie mogą się powtarzać to:
xyzt
x = 2,4,6,8 czyli 4 możliwości
y = 0,2,4,6,8 i y≠x czyli 4 możliwości
z = 0,2,4,6,8 i z≠x i z≠ y czyli 3 możliwości
t = 0,2,4,6,8 i t≠x i t≠ y i t≠z czyli 2 możliwości
ostatecznie: 4*4*3*2 = 96
3 maj 16:44
Anula: aha czyli to sa te kombinacje i tak dalej? ok to ja tego nawet nie ruszam
3 maj 16:48
Basia: to akurat są wariacje; z powtórzeniami i bez
3 maj 16:54
Anula: nooo własnie zyli ten sam dział, a ja tego w ogóle nie rozumiem wiec nawet się tego nie uczę
ale dzięki
3 maj 16:57