Rozłoz wyrazenie na czynniki
AGREST: Proszę o rozwiązania tych przykładow razem z postepowaniem. Z góry dziekuje

1. 3x
4 + 10x
3 − 10x − 3 =
2. 4x
4 − 13x
2 + 3 =
3. x
3 − 7x − 6 =
4. 4x
3 − 7x + 3 =
5. x
4 − 2x
3 + 2x
2 − 2x + 1 =
6. x
4 + 4 =
7. x
4 − x
2 + 16 =
8. (x
2 − 5)
2 − 16 =
9. (x
2 + 1)
2 − 4x
2 =
10. 36 − x
2(x−5)
2
11. (x
2 − x − 1)
2 − x
4 =
12. (x
3 + x
2 − 1)
2 − (2x
2 − 3)
2
3 maj 16:29
3 maj 16:42
AGREST: Dalej ponawiam prośbę o rozwiązanie.
3 maj 17:05
AGREST: Czy może ktoś pomóc

?
3 maj 19:05
pigor: ...

może np. niektóre tak :
2. 4x
4−13x
2+3 = 4x
4−12x
2−x
2+3 = 4x
2(x
2−3)−1(x
2−3) = (x
2−3)(4x
2−1) =
= (x
2−
√32)(2x−1)(2x+1) =
4(x−√3)(x+√3(x−1]{2})(x+u{12) ;
4. 4x
3−7x+3 = 4x
3−4x−3x+3 = 4x(x
2−1)−3(x−1) = 4x(x−1)(x+1)−3(x−1) =
= (x−1)(4x
2+4x−3) = (x−1)( i "delta w tym nawiasie) dokończ ... ;
5. x
4−2x
3+2x
2−2x+1 = x
4+2x
2+1−2x
3−2x = (x
2+1)
2−2x(x
2+1) =
= (x
2+1)(x
2+1−2x) = (x
2+1)(x
2−2x+1) =
(x2+1)(x−1)2 ;
6. x
4+4 = x
4+2*2x
2+4−4x
2 = (x
2+2)
2−(2x)
2 = (x
2+2−2x)(x
2+2+2x) =
=
(x2−2x+2)(x2+2x+2) ;
no i ostatni np.
12 (x
3+x
2−1)
2−(2x
2−3)
2 = (x
3+x
2−1−2x
2+3)(x
3+x
2−1+2x
2−3) =
= (x
3−x
2+2)(x
3+3x
2−4) = (x
3+1−x
2+1)(x
3−1+3x
2−3) =
= [(x+1)(x
2−x+1)−(x−1)(x+1)] [(x−1)(x
2+x+1)+3(x−1)(x+1)] =
= (x+1)(x
2−x+1−x+1)(x−1)(x
2+x+1+3x+3) = (x+1)(x−1)(x
2−2x+2)(x
2+4x+4) =
=
(x+1)(x−1)(x+2)2(x2−2x+2) . ... ufff
3 maj 20:50
Gustlik: 1. 3x
4 + 10x
3 − 10x − 3 =(3x
4−3)+(10x
3−10x)=3(x
4−1)+10x(x
2−1)=3(x
2−1)(x
2+1)+10x(x
2−1)=
| 1 | |
=(x2−1)[3(x2+1)+10x]=(x−1)(x+1)(3x2+10x+3)=3(x−1)(x+1)(x+3)(x+ |
| ) |
| 3 | |
| 1 | |
Δ=64, √Δ=8, x1=−3, x2=− |
| |
| 3 | |
| 1 | | 1 | |
2. 4x4 − 13x2 + 3 =(podst. t=x2)=4t2−13t+3=4(t− |
| )(t−3)=4(x2− |
| )(x2−3)= |
| 4 | | 4 | |
| 1 | | 1 | |
=4(x− |
| )(x+ |
| )(x−√3)(x+√3) |
| 2 | | 2 | |
| 1 | |
Δ=121, √Δ=11, t1= |
| , t2=3 |
| 4 | |
3. x3 − 7x − 6 = (x+1)(x
2−x−6)=(x+1)(x+2)(x−3)
Δ=25,
√Δ=5, x
1=−2, x
2=3
Horner:
1 0 −7 −6
1 1 1 −6 −12
−1 1 −1 −6 0
x=−1 jest pierwiastkiem
4. 4x
3 − 7x + 3 =... próbuj Hornerem jak wyżej
5. x4 − 2x3 + 2x2 − 2x + 1 =(x−1)(x
3−x
2+x−1)=(x−1)[x
2(x−1)+(x−1)]=
=(x−1)(x−1)(x
2+1)=(x−1)
2(x
2+1)
Horner:
1 −2 2 −2 1
1 1 −1 1 −1 0
x=1 jest pierwiastkiem
3 maj 23:59
arek: (2x2+3x+4)3
29 lis 18:49