?
Anula: do prostej o równaniu 3x−2y+1=0 nie należy punkt. czyli 2y=−3x−1 /:2 y=−3/2−1/2 i po prostu
mam podstawić te punkty i lewa strona musi się równać prawej żeby nalezał?
3 maj 16:27
picia: nie jest konieczne przeksztalcanie. od razu mozesz podstawiac te punkty. i tez lewa przyrownac
do prawej.
3 maj 16:36
Anula: czyli jak bym nie rzekształacała to by musiało się równać 0=0 ?
3 maj 16:38
picia: tak
3 maj 16:41
Anula: okej dziękuję bardzo
3 maj 16:41
picia:
3 maj 16:46
krystek: musisz za x i y wsyawić współrzędne punktu
Np. A=(2,5) czy należy do prostej to sprawdzamy
2*2−2*5+1=0
3 maj 16:49
Anula: czyli nie należy
3 maj 16:50