napisz równanie okręgu
russel: Napisz równanie okręgu symetrycznego do okręgu o równaniu x2 + y2 − 14x + 2y + 41 = 0
względem prostej y = 2x
przekształciłem równanie na (x − 7)2 + (y +2)2 = 12
dalej nie wiem jak się za to zabrać, proszę o pomoc!
3 maj 16:11
Basia:
przekształcenie nie jest poprawne
(y+2)2 = y2+4y + 4
a Ty masz tam y2 + 2y
powinno być:
(x−7)2+(y+1)2=9
S(7; −1) r = 3
teraz szukasz punktu S' symetrycznego do S względem prostej k: y = 2x czyli:
1. piszesz równanie prostej l: prostopadłej do k i przechodzącej przez S
2. szukasz punktu wspólnego prostych k: i l: (nazwę go P)
3. na prostej l: szukasz S' takiego, że SA = S'A
potem piszesz równanie okręgu o środku S' i promieniu r=3
3 maj 16:21
Gustlik: x
2 + y
2 − 14x + 2y + 41 = 0
Można tak:
r=
√a2+b2−C=
√72+(−1)2−41=
√49+1−41=
√9=3
S=(7, −1), r=3 ⇒ (x−7)
2+(y+1)
2=9, dalej rób jak wskazała Ci Basia.
3 maj 23:41