Z
Tomek: Wyznacz te wartości parametru m, dla których dane równanie ma dokładnie jedno rozwiązanie
Δ=0 od tego mam wyjść? bo tylko to mi przychodzi na myśl
3 maj 16:09
Aga1.: Tak, bo D=R
3 maj 16:11
Tomek: ok czyli Δ=0 zatem −b/2a czyli wychodzi mi 2.
i jak mam licznik x2 +mx+4 to podstawiam pod x =2 ?
jeżeli tak to m=−4
i tutaj własnie nie wiem, w odp mam że m=4 lub m=−4
co z m=4?
3 maj 16:15
Maslanek: A czemu nie po prostu
D=R
Rozpatrujesz tylko x2+mx+4=0
Δ=0
m=4 lub m=−4
3 maj 16:33
Tomek: i co robie z x2 + mx +4=0?
3 maj 16:43
Basia:
badasz kiedy równanie
x2 + mx +4 = 0
ma jedno rozwiązanie
czyli
Δ = m2−4*1*4 = 0
przecież Maslanek już to napisał
3 maj 16:46
Tomek: ok licze Δ , zmylila mnie tresc zadania. myslalem ze szukam dokladniej 1 rozwiazania, a
wychodzily mi 2, ale jest znak lub
3 maj 16:47
Tomek: a mam jeszcze dwa przykłady gdzie wynik wychodzi mi połowicznie.
| | mx2+6x+3 | |
a) f(x)= |
|
|
| | x2−4x+5 | |
w a) wyszedł mi wynik m=3 i powinno jeszcze wyjsc m=0 czy moge sobie wytlumaczyc, ze skoro ma
byc jedno rozwiazanie to automaczynie m=0

bo tylko tak to sobie tlumacze
w przypadku b) wyszedl mi wynik m=16 a jeszcze powinno wyjsc m=15 i tu czy moge sobie
tlumaczyc ze jezeli mam mianownik x+3 to mam go przyrownac do 0 i wyjdzie mi x=−3 którego
podstawie do licznika i wyjdzie mi m=15 tak to ma wyglądać?
3 maj 17:20
Aga1.:
a)D=R
f(x)=0⇔mx2+6x+3=0 (ułamek jest równy 0, gdy licznik =0, bo mianownik ≠0)
jedno rozwiązanie, gdy Δ =0
Δ=b2−4ac=36−12m=0 , m=3 i tylko tyle.
b)D=R−{−3}
f(x)=0⇔x2+8x+m=0
3 maj 18:53
Mila:
Przykład
a) dla m=0 mamy równanie liniowe : 6x+3=0, ma jedno rozwiązanie
dołącz pozostałe wartości m
b) dla x=−3 otrzymasz z licznika m=15
wtedy x2+8x+15=0
x1=−5∊D
lubx2=−3∉D odrzucamy i mamy jedno rozwiązanie.
Wytłumaczenie zobacz w innym poście, była dyskusja na ten temat . Rumpek to pięknie tłumaczyl.
3 maj 23:11
Tomek: w a) musi wyjsc m=0 lub m=3
b) m=15 lub m=16
wedlug mnie i ksiazki,
ale nie umiem dokladnie uzasadnic , wyszlo mi dobrze.
4 maj 00:20