sprawdzenie wyniku
ralka: | | 3 | | 2 | |
Rozwiąż nierówność |
| ≤ |
| |
| | x − 2 | | x+ 2 | |
czy wynik to x = 10?
proszę o pomoc
3 maj 16:08
Basia:
na pewno nie, skoro to nierówność
założenia: x≠ −2 i x≠2
| 3(x+2) − 2(x−2) | |
| ≤0 |
| (x−2)(x+2) | |
teraz narysuj sobie albo wykresy funkcji y=x+8 y=x−2 y=x+2, albo tzw. falę
i odczytaj z wykresu kiedy to wyrażenie jest ≤ 0
pamiętaj o założeniach
3 maj 16:15
ralka: to co ja robię przechodzi ludzkie pojęcie ;x
wynik to x ∊ (−∞ ; 8>?
3 maj 16:41
picia: źle
3 maj 16:48
krystek:
3 maj 16:51
Basia:

x∊(−
∞; −8) ∪ (−2; 2)
czerwona: y = x+8
niebieska: y = x+2
zielona: y = x−2
3 maj 16:52
Basia:
poprawka: x∊(−∞; 8> ∪ (−2;2)
3 maj 16:53
picia: @
krystek na tym wykresie powinno byc −2 oraz przy 2 i −2 kółka puste w srodku
3 maj 16:54
picia: @Basia 2 razy bład powinno byc
x∊(−∞; −8> ∪ (−2; 2)
3 maj 16:57
ralka: dzięki wielkie i przepraszam za moje nieogarnięcie...
wiem jak zrobić zadanie, ale po drodze popełniam tyle idiotycznych błędów, że to się w głowie
nie mieści
jeszcze raz dzięki
3 maj 17:00
picia: licz powoli
3 maj 17:01
krystek: @[picia]] to wiadomo, samodzielnośc zainteresowanej wskazana. a jeszcze przeoczyłeś −8
3 maj 17:02
picia: ano faktycznie

dobrze ze wynik dobry podalem
3 maj 17:06