zadanie tekstowe
julka: wynajęcie autokaru klasy drugiej kosztowało 1980 zł. w ostatniej chwili do wyjazdu
dołączyło się trzech uczniów z klasy pierwszej. Koszty wynajęcia rozdzielono po równo
między wszystkich uczestników. W skutek zwiększenia się liczby uczestników kazdy z
uczniów klasy drugiej zapłacił o 6 zł mniej. ile uczniów liczy ta klasa
22 kwi 18:21
Mariusz: pisze
22 kwi 19:42
Mariusz: pisze
22 kwi 19:42
Mariusz: x−ilośc uczniów
y−kasa
dwa równania
1980/x=y
1980/(x+3)=y−6
x*y=1980
x*y−6x+3y−18=1980
podstawiamy je pod siebie
y−2x−6=0
podstawiamy za y z pierwszego równania i liczymy z delyty, tak mamy juz wszystko
22 kwi 19:44