ciągi
damian: Ciąg (an), którego wyraz ogólny an = −3n + 2, gdzie n e N, jest ciągiem
A. arytmetycznym o różnicy 2
B. arytmetycznym o różnicy −3
C. geometrycznym o ilorazie 0,25
D. geometrycznym o ilorazie 2
Jaka odpowiedź? Uzasadnij
3 maj 15:40
DżejDżej:
a
n+1 − a
n = const = różnica →ciąg arytmetyczny
| an+1 | |
| = const = iloraz →ciąg geometryczny |
| an | |
Podstaw wyjdzie
3 maj 15:52
Bogdan:
Wystarczy zauważyć, że ciąg arytmetyczny ma postać liniową: an = an + b,
współczynnik a jest liczbą równą różnicy ciągu arytmetycznego.
W tym przypadku ciąg an = −3n + 2 jest arytmetyczny o różnicy r = −3.
3 maj 16:01
Aga1.: Ciąg an jest arytmetyczny jeśli jego wykres zawiera się w pewnej prostej y=ax+b.
an=−3n+2
y=−3x+2
dodatkowo r=a
3 maj 16:02