Wyznacz k
Tomek: Wyznacz te wartości parametru k, dla których dziedziną funkcji f jest zbiór licz
rzeczywistych.
3 maj 15:04
DżejDżej: Δ<0
3 maj 15:09
Tomek: Ok wyszlo mi tak jak jest w odpowiedziach, ale w nastepnych przykladzie nie zgadzaja mi sie
przedzialy
kx
2 +kx+1<0
k(k−4)<0
k należy (0,4) a w odp mam <0,4>
i co z tym mam zrobic?
3 maj 15:25
Aga1.: I
1.k≠0
2. Δ<0
II.
Dla k=0
mianownik jest równy 1 i wtedy D=R
3 maj 15:33
Tomek: dalej nie rozumiem dlaczego maja być obustronie domknięte
3 maj 15:36
Aga1.: Odp. k∊<0;4)
3 maj 15:37
Aga1.: Dla k=4 mamy
4x
2+4x+1=(2x+1)
2
3 maj 15:39
Tomek: OK dzieki, już jaśniej
3 maj 15:43