Punkty A = ( 1, 5 ), B = ( 14, 31 ) , C = ( 4, 31 ) są wierzchołkami trójkąta. P
romek: Punkty A = ( 1, 5 ), B = ( 14, 31 ) , C = ( 4, 31 ) są wierzchołkami trójkąta. Prosta
zawierająca
wysokość tego trójkąta poprowadzona z wierzchołka C przecina prostą AB w punkcie D.
Oblicz długość odcinka BD.
Obliczylem prosta ab: y= 2x+3
| | 1 | |
chciałem obliczyc prostą cd: y=− |
| x +b |
| | 2 | |
Tutaj nie wiem jaki punkt mam wziac, zeby policzyc b, prosze o pomoc.
3 maj 14:22
Basiek: Wysokość jest poprowadzona pod kątem prostym.
Wystarczy zastosować wzór na odl. punktu od prostej (C od AB)
3 maj 14:25
romek: dzieki, jest w tablacach, nie wiedzialem o tym
3 maj 14:25
Basiek:
3 maj 14:28
romek: no tak wyszlo, a da sie inaczej zrobic, poprzez nalezenie prostej CD ?
3 maj 14:31
Basiek: No.... da się.
Wyznaczyć prostą prostopadłą do prostej AB przechodzącą przez pkt C.
Później robimy układ równań z dwóch tych prostych, punkt ich przecięcia to nasze szukane D.
Później ze wzoru na dł. odcinka wyznaczamy |BD|
3 maj 14:37
Basiek: Esz, ja Ci oczywiście w przypadku pierwszym podałam, jak obliczyć wysokość h=|CD| , a nie to
masz w zadaniu.
W poście z 14:37 jest okej już chyba
3 maj 14:40
romek: oki dzieki wielkie
3 maj 14:41