parametry
jusi: Dla jakich wartości parametru m wartości funkcji :
f(x)=(2m−1)x2+(m−1)x+3m
są dla każdego x€R mniejsze od odpowiednich wartości funkcji:
g(x) = (1−m)x+3 ?
22 kwi 18:18
Mickej : (2m−1)x2+(m−1)x+3m <(1−m)x+3
(2m−1)x2+(m−1)x+3m−(1−m)x−3
(2m−1x2+(m−1)2x+3m−3<0
1.
i teraz tak sprawdzamy co jeśli współczynnik a=0 czyli
2m−1=0
m=1\2 wtedy
1\4x+3\4−3<0 nie zawsze więć nie spełnia warunku więć trzeba zrobić tak
2.a<0 ramiona skierowane do dołu bo współczynnik kierunkowy ujemny
Δ<0 bo wtedy nie ma miejsc zerowych i zawsze bedzie pod osią OX czyli ujemne dasz rady
dokonczyc
22 kwi 18:29
julka: nie za bardzo rozumiem
22 kwi 18:34
Mickej : hmmm bo tak jedna funkcja ma być dla każdego x mniejsza od drugiej czyli robimy
nierówność że jedna mniejsza od drugiej nie

no i później doprowadzamy do najprostszej
postaci do której ci doprowadziłem i robimy tak że ramiona paraboli skierowane są do
dołu bo tylko w tym przypadku będzie możliwość że x będzie zawsze ujemny a delta<0 bo
nie może byc miejsc zerowych bo gdyby byly to już nie zawsze by był mniejszy od 0
22 kwi 18:48
julka: kurcze ale to chyba nie jest funkcja kwadratowa tylko liniowa
22 kwi 18:50
Mickej : ja tam widze x
2 jak byk
22 kwi 19:38
Mickej : a<0
2m−1<0
Δ<0 ooo pojawia się ciekawy problem
((m−1)
2)
2−4(3m−3)(2m−1)<0 no to trzeba rozwiązać
22 kwi 19:48