wielomiany
jarke: wiem że pierwiastkiem wielomianu w(x)= ax3 − 6ax2 + (5a+6)x − 6 jest 1
jak podzielić ten wielomian przez x−1?
3 maj 13:52
Maslanek: dziel.
3 maj 13:54
Basiek: Hornerem?
3 maj 13:56
jarke: i nie wychodzi tak jak powinno ;f
3 maj 13:59
Basiek: Może cała treść? Poza tym− co Ci powinno wyjść? I... licz spokojnie.
3 maj 14:00
jarke: powinno mi wyjść (x−1) * trójmian kwadratowy z niewiadomą a
o to treść:
Suma kwadratów pierwiastków wielomianu w(x) = ax3 − 6ax2 + (5a+6)x − 6 jest równa 14. Wyznacz
parametr a oraz pierwiastki tego wielomianu, jeżeli jego współczynniki są liczbami
całkowitymi.
wyznaczyłem, że jednym z trzech pierwiastków jest liczba 1 i teraz gdy podzielę ten wielomian,
otrzyam trójmian i przedział z warunku delty ≥0
oraz x12 + x22 + 12 = 14
dzielę po raz drugi, bo chyba znalazłem błąd!
3 maj 14:05
jarke: mam!
w(x) = (x −1)(ax
2 − 5ax + 6)
3 maj 14:07
Maslanek: ax2 − 5ax + (10a+6)
R=0
Tyle mi wyszło.
3 maj 14:08
Basiek: Widzisz

"I... licz spokojnie". Miałam rację.

− i fajne zadanko.
3 maj 14:09
Maslanek: Dobra...
Masz rację

Liczyłem w myślach
3 maj 14:09
Maslanek: I tak nie zrobisz Baśka
3 maj 14:09
Basiek: Wiem, cicho. Nawet nie próbuję. Wmawiam sobie, że jestem mądra. Opanowanie. Jutro matura. Zdam!
No.
3 maj 14:10
Maslanek: Ta... Siur
3 maj 14:11
Basiek: Maślanek! Znikaj mi z przed oczu, wredniuchu.
3 maj 14:12
jarke: tak, "I... licz spokojnie." pomogło
3 maj 14:12
Maslanek: Tak jest mości pani
3 maj 14:12
jarke: zadanko za 6 pkt
3 maj 14:12
3 maj 14:13
jarke: 9 maja będę to sobie powtarzał cały czas
3 maj 14:15
Maslanek: Liczyłeś dla Δ=0?
3 maj 14:15
Basiek: "Ja mam rację, ja mam rację− klucz się myli, myli się!"

Będzie zabawnie... już jest.
Powodzenia
Jarke
3 maj 14:15
Maslanek: Tylko kobietom to pomaga.
3 maj 14:16
Basiek: Pewnie masz rację.

Mam do wyboru jeszcze:
a) nie iść na maturę
b) płakać, że nie zdam
c) uczyć się.
3 maj 14:18
Maslanek: Ja zawsze mam rację

ja bym wybrał C).
Nie będziesz żałowała, że nie zdasz.
A co umiesz to zostanie z Tobą
3 maj 14:19
Maslanek: Znaczy b)...
Już mi się troi od tych płaczów xD
3 maj 14:20
Basiek: "A co umiesz− to zapomnisz"

I nie będę niczego żałować, spokojnie. Z polskiego zamierzam zdać.

Cokolwiek by się nie
działo. Trzeba.
3 maj 14:21
Maslanek: Ja się zastanawiam jak to by było, gdyby finalista olimpiady nie zdał polskiego...
Czy dalej miały otwarte drzwi wszędzie?
3 maj 14:22
Basiek: Nie. Zasada jest jedna. Bez matury na studia się nie dostaniesz. Jak możesz mieć średnie
niepełne −> wyższe?
Przykro mi.
3 maj 14:24
jarke: liczyłem najpierw przypadek taki:
1
o
a≠0
Δ≥0
| | 24 | |
wyszedł mi przedział : a∊(−oo; 0) u < |
| ; +oo) |
| | 25 | |
i 2
o
x
12 + x
22 + 1
2 = 14 ⇔ x
12 + x
22 = 13 ⇔ (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2 = 13 ⇔
| | 5a | | 12 | |
( |
| )2 − |
| = 13 ⇔ {12}{a} = 12 ⇔ a=1 mieści się w przedziale |
| | a | | a | |
więc pozostałe pierwiastki to 2 i 3
3 maj 14:25
Maslanek: Żeby mieć średnie wykształcenie trzeba zdać maturę?
A nie czasem zakończyć szkołę średnią

Ale to nie dobrze.

Słaby deal
3 maj 14:25
3 maj 14:27
Basiek: Nie. Np. ja w tym momencie mam średnie niepełne. Aż do 30 czerwca. Gdzie.... albo będę mieć
średnie pełne, albo nie.

Łapiesz?
Jarke− może Maslanek. Ja dziś niczego nie liczę
3 maj 14:28
Maslanek: Ja porozsyłałem go kumplom z miesiąc temu i później chodziłem po szkole przed sprawdzianem i
mówiłem:
"Żadne całki nie staną mi na drodze, różniczki rozdepcę prawą nogą, dziedzinę zawsze dobrze
wyznaczę, odpowiedzi będą powstawać same, długopis mi się nie zepsuje, będę podawał tylko
dobre odpowiedzi" itd.
3 maj 14:28
Maslanek: Średnie niepełne mnie satysfakcjonuje
3 maj 14:29
Basiek: Mnie nie
3 maj 14:30
Maslanek: Siedzenie w kuchni, to niesatysfakcjonujące zajęcie?
3 maj 14:30
jarke:
@
Basiek nie do 29 czerwcaa?
3 maj 14:31
Basiek: Ja w kuchni

.... chciałabym. Pracuję nad swoją zdolnością gotowania wody. Ale mam 5 miesięcy
wakacji i nauczę się... czegoś
3 maj 14:31
Maslanek: Fajno, fajno

Wyjedź pod namiot z garnkiem i krzesiwem.
3 maj 14:32
Basiek: Jarke− tak teraz patrzę, no... masz rację. Tak, czy tak mnie nie ma. Co mnie trochę
martwi. Ale głowa do góry.
Maslanek− z zapalniczką miałabym problem. Miej litość.
3 maj 14:34
Maslanek: To zacznij palić.

Lepiej umrzeć na raka niż na palpitacje serca
3 maj 14:35
Basiek: Fee. Podziękuję.
I nadal nie zamierzam umierać, więc... spokojnie
3 maj 14:37
Maslanek: Mam takie pytanie... Można bezpiecznie oglądać do 1:50, potem radzę wyłączyć

.
Do czego ma służyć ta słomka? Niweluje jakieś napięcie powierzchniowe jak ma wypływać płyn, czy
co?
http://www.sadistic.pl/piwo-na-czas-vt114790.htm
Ile wczoraj kaw było?
3 maj 14:40
Maslanek: Dobra..

Uciekam pograć
3 maj 14:41
Basiek: Jako były matfiz, powiem, że nie wiem. Miłego.
Streszczenia czekają.
3 maj 14:43
jarke: co zamierzacie dzisiaj wieczorkiem robić?
uczyć się czy jakiś relaks?
3 maj 14:43
Basiek: Skoro teraz odpoczywam, to potem będę się uczyć.
20 streszczeń− damy radę!
3 maj 14:45
jarke:
@
Basieek, na prawdę czytasz wszystkie streszczenia lektur obowiązkowych?
3 maj 14:48
Basiek: Jeszcze nie.

Za 11 minut
3 maj 14:49
jarke: hehe, ale poważnie wszystkie wszystkie?

ja nie wiem, podchodzę do tego chyba lekko coś przeczytałem, coś pamiętam z czwartej klasy,
głównie chodzi o podany fragment przecież, i lekko tylko nawiązanie do całej lektury, czyli
umiejscowienie fragmentu mniej więcej w tekście, i opis bohatera, no i autor lektury...
polski byle 32 % <3
3 maj 14:53
Basiek: Wszystkie− wszystkie.
Wczoraj zdążyłam tylko Świętoszka, Wertera, Pana Tadka, Dziady, Kordiana, Nie−boską i Potop.
Jest źle
3 maj 14:55
asdf: ja nie ogarniam tego polskiego

jak dzisiaj na tvp2 leciało wesele to obejrzałem...ledwo co.
Większej głupoty chyba nie da się wymyśleć. Każdy ma inny gust, ale to przekracza po za ludzką
wyobraźnię głupoty..
3 maj 14:55
3 maj 14:55
jarke: chciałbym lalkę, alboo przedwiośniee
3 maj 14:57
asdf: dla mnie te wesele wyglądało tak:
najebali się tak, że widzieli zwidy i wyobrażali sobie lepszą Polskę ..
3 maj 14:57
Basiek: Wydaje Ci się, że chcesz Lalkę, ale wierz mi na słowo, że nie chcesz. Niektóre fragmenty
tam...., ciężko zinterpretować.

Ja to bym chciała Potop, Pana Tadka, Makbeta. W ten deseń

A teraz− pa

Miłej nauki.
3 maj 14:59
jarke: wzajemnie
3 maj 15:12