Oblicz
soluna:
a) √11 + 6√2 pierwiastek z jedenastu dotyczy całego wyrażenia tzn. sześć pierwiastków z
dwóch jest jeszcze pod pierwiastkiem
b) √13 − 4√3 pierwiastek z trzynastu dotyczy całego wyrażenia
c) √5 − 2√6 pierwiastek z pięciu dotyczy całego wyrażenia
d) √1,75 − √3 pierwiastek z 1.75 dotyczy całego wyrażenia
3 maj 13:47
Eta:
√a2= |a|
a) 11+6
√2= (3+
√2)
2
to
√11+6√2=
√(3+√2)2= |3+
√2|= 3+
√2
b) 13−4
√3= (2−
√3)
2
.................
c) 5−2
√6 = (
√3−
√2)
2
............
| | 7 | | 7 | | 7−4√3 | |
d) 1,75= |
| to |
| −√3= |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
7−4
√3= (2−
√3)
2
| | 1 | | 1 | |
√1,75−√3= |
| √(2−√3)2= |
| |2−√3|=.......... |
| | 2 | | 2 | |
podaj teraz dokończenia zadań ......
3 maj 16:18
soluna: ale czy b jest dobrze ze wzoru nie wychodzi

?
3 maj 17:06
soluna: chyba powinno być
b) ( 1 − √12 ) do kwadratu
3 maj 17:22
Eta:
Faktycznie

sorry
b) 13−4
√3= (1−2
√3)
2
3 maj 18:48